20 000 излязоха в Париж срещу полицейското насилие
Секция: СВЯТ
03 Юни 2020 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
20 000 излязоха в Париж срещу полицейското насилие

/КРОСС/ Голям протест срещу полицейското насилие се проведе снощи в Париж. В неразрешената заради пандемията от новия коронавирус демонстрация пред съд във френската столица се включиха 20 000 души, предаде АФП.

Стигна се и до сблъсъци с полицията. Част от демонстрантите замеряха с различни предмети служителите на реда, които отговориха със сълзотворен газ.

Демонстрантите се събраха по призив на комитет за подкрепа на семейството на Адама Траоре - 24-годишен чернокож, който почина през 2016 г. след полицейски арест.

"Днес това вече не е само борбата на семейство Траоре, това е ваша борба на всички. Когато днес се борим за Джордж Флойд, се борим за Адама Траоре", каза неговата сестра, Аса Траоре, пред демонстрантите, които скандираха "Бунт" и "Всички мразят полицията".

Призивът за този протест идва в контекста на размириците в САЩ, предизвикани от смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест.

"Ставащото в САЩ е отзвук на ставащото във Франция", заяви Аса Траоре.

Адама Траоре почина на 19 юли 2016 г. два часа след като бил задържан в Бомон-сюр-Уаз, северно от Париж. Според семейството на младия мъж той е умрял в резултат на полицейско насилие.

Тази теза бе подкрепена от публикувано вчера експертно становище, изготвено по искане на роднините на Адама Траоре.

Вчера и в други френски градове имаше протести срещу полицейското насилие. 2500 демонстранти се събраха в Лил, на север, и 1800 в Марсилия, на юг.