Правителството отпуска 15 млн. лева за строеж на нови детски градини в Столична община
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Юни 2020 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правителството отпуска 15 млн. лева за строеж на нови детски градини в Столична община

/КРОСС/ Правителството отпуска 15 млн. лева за строеж на нови детски градини в Столична община.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов на Министерски съвет днес. Средствата са най-вече за строеж на нови забавачки, тъй като тази година приетите деца са дори с 1000 по-малко от миналата година.

Съобщавайки новината, Борисов се върна във времето, в което бе кмет на София, и е запознат с проблема.

"Когато бях кмет, 40 детски градини бяха реституирани на най-хубавите места в София.

И тези псевдодемократи, които сега говорят по въпроса, ги разпродадоха за смешни пари. Оттогава досега над 100 нови сме направили и продължаваме да правим. Тази памет трябва да се пази. Не може 20-годишни политици да се обявяват за наша алтернатива", възмути се премиерът. Реакцията му идва от критиките на десните - "Да, България", че Йорданка Фандъкова не се справя години наред с проблема.

Освен от политиците обаче, София бе критикувана и от гражданското общество за проблема. 

През седмицата пред сградата на общината се състоя протест, а родители на неприети деца поискаха ваучери на същата стойност от държавата, за да не са дискриминирани децата им.

В същото време столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че детските градини са неин основен приоритет и предпочита да не се ремонтира някоя улица, но да има места за децата.

Тя благодари на правителството и се отчете в официалния си профил в социалната мрежа: "Още 15 млн. лв. за строителство на нови детски градини София отпусна Министерски съвет. В началото на годината поисках от правителството да финансира строителството на 9 нови детски градини в районите "Триадица", "Витоша", "Възраждане", "Овча купел", "Люлин", "Изгрев", "Красно село", "Кремиковци" и "Подуяне".

"С тези 15 млн. лв. веднага можем да започнем тези, за които кметовете на райони са провели процедурите за избор на изпълнител. Надявам се да бъдат активни, за да можем в най-кратък срок да започне строителство с осигурените средства", каза тя.

В отчета й още пише, че със средства от бюджета на общината тази години се строят 12 нови детски градини - 10 от тях се изграждат ("Красно село", "Лозенец", "Искър", "Люлин", "Овча купел", "Витоша", "Нови Искър", "Подуяне", "Изгрев" и "Илинден") и за още 2 предстои да започнат ("Манастирски ливади - изток" и "Студентски").

Фандъкова е категорична, че единственият начин да се решава проблемът с недостига на места в детските градини и яслите е строителство. "Затова за последните години построихме 100 нови сгради на детски градини. Осигурихме над 16 000 допълнителни места", аргументира се столичният кмет. Тя каза, че вече е поискала промени в две наредби, които ще позволят да се строи в останалите вече по-малки общински имоти, както и на партерни етажи на жилищни или офис сгради.

"Имам уверението на министрите на здравеопазването, образованието и регионалното развитие, че промените ще бъдат направени. Според нашите анализи с промените ще можем да изградим пристройки в поне половината от дворовете на съществуващите детски градини", каза кметът на София. 

Фандъкова съобщи още, че през август ще бъдат обявени допълнително 1500 места в детските градини и яслите, които са останали незаети от местата, определени за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности.