Аврамова: Ще укрепим свлачището край Рилския манастир
Секция: Автомобили
03 Юни 2020 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Аврамова: Ще укрепим свлачището край Рилския манастир

/КРОСС/ Укрепването на свлачището на пътя преди Рилския манастир ще започне от другата седмица, каза днес министър Петя Аврамова. Цялостният ремонт на ската трябва да завърши до края на годината, обеща пък Георги Терзийски.

Свлачището от лявата страна на пътя към Светата Рилска обител затруднява движението от поне две години, почиствано бе няколко пъти, но пак се срутиха камъни и дървета, на място са поставени пътни знаци, трафикът се осъществява в едната лента.

При посещението си вчера в Рилския манастир премиерът Борисов каза, че не видял свлачище, но днес министър Аврамова дойде на място, за да разясни как ще бъде укрепено.

„Сериозно е свлачището по пътя за Рилския манастир, което трябва да укрепим. Това ще стане на два етапа с два отделни проекта, първата част касае подпорната стена, която трябва да бъде изградена и всички други укрепителни съоръжения около 10 метра. В горния край ще бъдат изпълнени други укрепителни дейности, за да се спре ерозията. Сами виждате, че тя е обхванала почти целия хълм“, каза министър Аврамова при посещението си днес край пътя за Светата Рилска обител.

Тя добави, че предстои да бъде проведена и среща с представители на всички институции, които имат отношение относно разрешителните режими, а именно РУГ, РИОСВ, АПИ, както и дядо Евлогий като игумен на Рилския манастир. Проектът за пътната част вече е внесен в АПИ, предстои да бъде внесен в Министерство на регионалното развитие и благоустройството за издаване на разрешение за строеж.

„Другият проект, който касае горската част, ще обсъждаме в момента. Готов е като проект, трябва да бъде дадено съгласие – една декларация от собственика на земите, в случая Рилския манастир, и вече да бъде процедирано през РИОСВ и Регионалната дирекция по горите“, коментира още министър Аврамова.

Тя допълни, че най-вероятно строителните дейности ще стартират от другата седмица и уточни, че няма да бъде ограничен достъпът до Рилския манастир, а вероятно ще се наложи да бъде затворено едното платно за движение.

Министърът на Регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и председателят на УС на АПИ Георги Терзийски след обяд днес посетиха Рилския манастир, където комисия решава проблемите на Светата обител-пътя със свлачището и пречиствателната станция. На място я очакваше министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Игуменът на манастира адрианополският епископ Евлогий показа на министрите църквата, след което започна срещата със специалистите.