И София изрази солидарност с починалия след арест Джордж Флойд
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Юни 2020 07:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
И София изрази солидарност с починалия след арест Джордж Флойд

/КРОСС/ За да припомнят за смъртта на Джордж Флойд и да кажат не на расизма и полицейското насилие, в центъра на София излязоха на протест.

Протестите срещу расизма, предизвикани от убийството на чернокож мъж в Съединените щати, достигнаха и до България. Десетки се включиха в демонстрация срещу дискриминацията в центъра на София.

За да припомнят за смъртта на Джордж Флойд и да кажат не на расизма и полицейското насилие, в центъра на София излязоха на протест.

„Тук съм, защото животът на чернокожите има значение, животът на ромите също. Относно расизма – виждам го главно по време на футболните мачове, там го виждам много. Виждам го всеки ден, всеки ден – най –вече към ромите. Не съм бил жертва на агресия, но познавам много хора, които са били”, казва Оуен, учител в Англо- американцкия колеж в България.

Заради цвета на кожата Михаил разказва, че не веднъж  е бил дискриминиран у нас.

„Мога да кажа, че това е всекидневие за мен, мога да го кажа, да , било ми е отказвано да започна работа, защото съм от ромски произход, срещал съм расизъм от страна на продавачи. На улицата също не ме гледат с приятен поглед”, разказва Михаил.

Част от недоволството са и от организацията "Феминистки мобилизации". „Жените много често страдат от двойна дискриминация първо, защото са жени и второ, защото  са цветнокожи, а в България същият проблем съществува”, казва Глория Филипова от организацията.

„Ние сме солидарни с чернокожите хора в Америка и това, което им се случва, смятаме за абсолютно недопустимо”, казва Стойо Тетевенски.