Проф. Тодор Кантарджиев: Ако се увеличават случаите, някои от мерките може би ще се върнат
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Юни 2020 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Тодор Кантарджиев: Ако се увеличават случаите, някои от мерките може би ще се върнат

/КРОСС/ „Информационната система просто откри грешка на старата система, даже развенчахме един мит, оказа се, че 12 сме изпуснали, че са умрели. Нито плашим, нито лъжем, просто цифрите се актуализираха”, каза в предаването „Тази неделя” по БТВ  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„След 15 юни имаме план по дни. Ако се увеличават случаите, ако имаме затруднения в ликвидиране на огнищата, някои от мерките може би ще се върнат, това е лично моето мнение”, заяви Кантарджиев.

„Маските от плат по-лесно се приготвят, много лесно се дезинфекцират. За маските какво ли не чухме, твърдение на СЗО, че маските не помагат. Нямаше в болниците и казаха, че не помагат. Моето мнение е, че маската пази. Вирусът не витае, винаги е в слюнка, затова маската помага. Не помага на 100 процента, с изключение на маските тип респиратор, но маската намалява вероятността да се заразиш”, обясни професорът.

„Ръкавици трябва да ползва само служител, който работи с пари. През кожата на ръцете вирусът не прониква, той за 10 минути умира. Важно е да не се събираме много хора на едно място, по-добре да има отстояние”, посъветва той.

„В началото беше много тежко. Щабът има 129 брифинга, множко е. Началото беше трудно за всички ни, трябваше да се приготвят болници. В лабораториите в началото беше ужасно, започнахме с 2 лаборатории, сега са 32. Почти всеки ден сме се виждали с премиера. С опитни политици спорът е труден”, каза още проф. Тодор Кантарджиев.