Москва прие парада за 75 г. от края на Втората световна война
Секция: Русия
24 Юни 2020 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва прие парада за 75 г. от края на Втората световна война

/КРОСС/ На Червения площад в Москва се състоя военният парад по повод 75-годишнината от края на Втората световна война. Той трябваше да се проведе на 9 май, но тогава беше отложен заради кризата с COVID-19 в Русия. В резултат президентът Владимир Путин пренасрочи честването за 24 юни - датата, на която преди 75 г. е проведен първия Парад на победата, воден лично от маршал Георгий Жуков.

Днес парадът в Москва се проведе при продължаващи мерки за безопасност във връзка с пандемията. Участваха над 13 000 войници. По Червения площад преминаха 216 единици от най-модерната военна руска военна техника, а в небето символично прелетяха 75 самолета и вертолета. Участие взеха и бойни машини от времето на Великата отечествена война.

Руският президент Владимир Путин лично изгледа парада, макар да не носеше маска. Сред гостите бяха президентите на Беларус Александър Лукашенко и на Сърбия - Александър Вучич, държавните глави на Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Узбекистан. Свои представители бяха изпратили Индия, Китай, Монголия, Армения, Молдова и др.

Подобни паради се провеждат в още 27 града в Русия, включително и в градовете-герои.

Повече снимки в ГАЛЕРИЯ