Журналист: Косовският въпрос не е решим на европейско равнище
Секция: Интервюта
27 Юни 2020 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Журналист: Косовският въпрос не е решим на европейско равнище

/КРОСС/ Косовският въпрос не е решим на европейско равнище. Словакия, Гърция, Кипър, Румъния и Испания не признават независимостта на страната. От друга страна, Вашингтон проявява интерес да участва в този процес. Това мнение изрази Райна Асенова, журналист от БТА, отдел "Балкани", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Журналистът коментира новината, че на косовския президент Хашим Тачи са предявени обвинения от специализираната прокуратура в Хага на път за Вашингтон, където в събота заедно със сръбския президент Александър Вучич той трябваше да участва в среща на високо равнище. Според нея тази провалена среща не е случайна.

"От 2013 г., когато бе подписано брюкселското споразумение между Косово и Сърбия, то не се прилага на практика. От 2018 г. Брюксел не извършва дейност по отношение на начините да се разреши косовският проблем. Всичко това накара Вашингтон да се вземе нещата в свои ръце".

Асенова коментира и опасната по нейните думи размяна на територии между Сърбия и Косово, договорена устно между Вучич и Тачи. Тя обясни, че чрез нея се предвижда Сърбия да вземе населеното със сърби и богато на полезни полезни изкопаеми и вода Северно Косово, а Косово – Южно Косово, населено главно с албанци. "Там е Прешевската долина, а през нея може да мине "Пътят на коприната", посочи Асенова, и уточни, че народите и в двете страни са против тази размяна, европейските страни - също, но САЩ имат по-гъвкав подход.

"Ако се стигне до размяна на територии, районът на Западните Балкани е заплашен от верижно прекрояване на границите, което автоматично води до война".

Относно ролята на Русия спрямо Западните Балкани журналистът изтъкна, че тя няма изгода Белград и Прищина да се разберат, тъй като това би означавало и Косово да стане член на НАТО, а Сърбия да започне да се отдалечава от Русия.