Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов
Секция: КУЛТУРА
27 Юни 2020 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов По повод бележитата годишнина Столична община организира концерт и валидира юбилейна марка

/КРОСС/ Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов с концерт и валидиране на юбилейна марка.  

През 1850 г. на днешна дата в Сопот е роден "Патриархът на българската литература" Иван Вазов. Вазов е писател, поет, драматург, публицист, почетен член на БАН (1921), почетен доктор на филологическите науки. Брат на офицерите от Българската армия Георги Вазов и Владимир Вазов. Учи при Партений Белчев и Ботьо Петков, а след това в Пловдивската гимназия.

По този повод Столична община организира две събития, посветени на бележитата годишнина. 

От 11.00 ч. в Регионалния исторически музей – София ще бъде валидирана пощенска марка с лика на Вазов. Автор на художествения проект е Вилиам Китанов.

От 18.00 ч. на Платформа А6 зад НДК ще се проведе концерт под надслов „На теб, Българийо свещенна, покланям песни си сега …”, в който ще участват Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов и актьорът Янко Лозанов.

Входът е свободен при спазване на изискванията за дистанция. Платформа А6 разполага с 500 седящи места, публиката ще бъде допускана от 17.15 часа.

Инициативите за честване на годишнината от рождението на Иван Вазов ще продължат и на 9 юли, когато по нов стил се отбелязва датата на рождението му.

Събитията са част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.