Заводът - огнище на COVID-19 в Смолян ще работи при строги мерки за сигурност
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юни 2020 08:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заводът - огнище на COVID-19 в Смолян ще работи при строги мерки за сигурност 87 от работниците му са заразени

/КРОСС/ Заводът в Смолян, който се превърна в огнище на коронавирус, от днес ще работи при строги мерки за сигурност. 

87 работници там  са заразени. Предстои масово тестване на всички служители. Те ще бъдат стимулирани да ходят на работа като им се осигури личен транспорт. След дезинфекция, ще вършат задълженията си в една смяна, ще се хранят в пластмасови кутии и ще избягват струпвания. 

От Регионалната здравна инспекция смятат, че заразата е тръгнала от автобусите, с които работниците се транспортират до завода.

В предаването „Здравей, България” мениджърът на завода Костадин Христов обясни, че все още няма официална информация колко точно са заразените с COVID-19 служители. От днес работниците идват с личен транспорт, допълни той и обясни какви мерки за ограничаване на заразата са предприети от ръководството на предприятието. „Автобусите са канселирани от всички населени места. Предпазни шлемове, предпазни маски, дезинфекция на работните места, увеличаване на почивките. Столовата ще дава храна само в пластмасови кутийки. Хората влизат от два входа и излизат от няколко изхода, за да се предотврати струпване”, обясни Христов.

Вече има разпореждане всеки работник, който проявява някаква симптоматика да бъде отстраняван от работа и да бъде изпращан вкъщи. А температурата на служителите се мери при постъпване в смяна, а след това – 2 или 3 пъти по време на работа.  

От вчера предприятието работи на една смяна от 220 души. Производството е намалено с 50-60%.Според Костадин Христов има служители, които са в паника от разпространението на коронавируса в завода. Част от  тях са отказали да отидат на работа.