1000 деца хванали редкия синдром, причинен от Covid-19
Секция: Здраве
30 Юни 2020 11:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
1000 деца хванали редкия синдром, причинен от Covid-19

/КРОСС/ Почти 300 случая на редкия животозастрашаващ синдром, свързан с новия коронавирус, са идентифицирани у деца и юноши в САЩ и макар и повечето от тях да са оздравели, още не е известно дали те няма да имат дългосрочни увреждания, предоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Две статии за синдрома са публикувани в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин". Те отчитат общо поне 285 случая в САЩ. Той вече беше описан за малки пациенти с Covid-19 във Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Усложнението е известно като мултисистемен възпалителен синдром при деца (MIS-C). То има общи симптоми с токсичен шок и болестта на Кавазаки - треска, обриви, подути жлези и в тежки случаи - възпаление на сърцето. Има възпалителни маркери в изследванията на кръвта, появяват се проблеми в поне два органа. Усложнението се смята за рядко и смъртните случаи от него са малко. В САЩ са шест от 285. Със случаите в Европа, са засегнати общо около 1000 деца.

Последователна картина на възникващия синдром се появява две до четири седмици след заразяването с коронавируса. Синдромът засяга две на 100 000 деца или юноши, определени като под 21 години, от 322 на 100 000 в тази група, които се разболяват от Covid-19.

Едното изследване е направено в детската болница в Бостън, а второто - в Ню Йорк. Не е ясно защо синдромът се развива при някои деца и юноши, а не при други.