Шефът на НСО: Не трябва да охраняваме неактивни политици
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юни 2020 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на НСО: Не трябва да охраняваме неактивни политици

/КРОСС/ "Законодателят мъдро е поставил НСО на дистанция от всички власти. Общото ръководство е на президента, контролът е на Народното събрание, бюджетът се определя от изпълнителната власт. Тезата, че НСО е беззаконна, показва откровено невежество", коментира пред БНР ген. Красимир Станчев, директор на НСО.

Според него е необходимо правилникът за прилагане на Закона за НСО да се промени.

"В 50% от своя състав е правилник за прилагане, в останалите 50% е устройствен правилник. Това е било хитър ход на предишните началници... Имам идеи за нови структурни звена, някои мога да закрия, но нямам това право", коментира ген. Станчев.

Той подчерта, че е сигурен в хората, които стоят и охраняват първите мъже на държавата.

"Почти 11 години тези хора работят с премиера, няма напуснали и за толкова време е изградено доверие... Не съм убеден, че записите са направени в ситуация, в която охраната е била близо до него. За мен тези записи са с неизвестен източник", коментира шефът на НСО записите с гласа на премиера Борисов.

Директорът на НСО смята, че службата не трябва да охранява неактивни политици.

По повод случая с арестувания подполковник от НСО, обвинен от прокуратурата в убийството на бизнесдамата Станка Марангозова, ген. Красимир Станчев заяви, че не може да носи отговорност за личния живот на служителите си, но че това е една от причините да поиска използването на полиграф в службата.