Враца отваря врати за туристи с нова платформа „Open Vratsa“
Секция: Туризъм
01 Юли 2020 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Враца отваря врати за туристи с нова платформа „Open Vratsa“

/КРОСС/ Омагьосваща природа, богата история, кулинарни приключения и нов имидж. Това са елементите, на които ще заложи „Open Vratsa" (openvratsa.bg) - новата туристическа платформа на Враца, дело на екип от експерти, завърнали се да работят в родния си град, подкрепени от Община Враца в лицето на кмета на града Калин Каменов и Фондация „Америка за България".
„Вярвам, че тази инициатива - плод на обединените усилия на толкова много хора, ще даде добър сигнал на бизнеса в града, на всички туристически обекти в региона и разбира се, на туристите от цяла България. Стремим се да им покажем силните си страни, най-напред с нашето гостоприемство и многообразните природни забележителности на региона, които наистина омагьосват.", заяви Калин Каменов по повод пускането на новата туристическа платформа.

В сърцето на „Open Vratsa" е едноименният уеб портал OpenVratsa.bg, чиято цел е да изпълнява няколко ключови функции едновременно - да информира за всички събития в града и региона и да е наръчник за най-интересните природни и културни забележителности. Също така, платформата ще събира на едно място любопитни истории от миналото и настоящето, които напомнят за богатата история и съществената роля, която Враца е заемала още от времето на траките.
Именно от периода на античността датира една изключителна археологическа находка - най-голямото съкровище, открито на територията на страната. Рогозенското съкровище, намерено през 1986 година в село Рогозен, е изложено за посетители в Регионален исторически музей в град Враца.
„Развитието на културно-исторически и природен туризъм сплотява местните общности и им дава възможност да работят за подобряване на местната икономика и качеството на живот", споделя Юлиана Дечева от Фондация „Америка за България".

От Фондацията информират за още една тяхна инициатива - конкурс за финансиране на проекти за развитие на туризма в Северозападна България и за популяризирането ѝ като привлекателна туристическа дестинация.
Екипът, създал „Open Vratsa", се фокусира върху популяризирането на града и региона чрез най-впечатляващите забележителности като пещерата „Леденика", проходa „Вратцата", водопадa „Скакля", природен парк „Врачански Балкан", къщата музей на баба Илийца, паметникa на връх Околчица и атрактивни събития като „Фолклорен събор Леденика", „Фестивал на баницата", „Музика в пещерата" и други.
Вече е в процес на подготовка и вторият етап от развитието на „Open Vratsa", който ще предложи нови продукти, услуги и преживявания, свързани с кулинарен и винен туризъм, еко пътеки и утвърждаването на Враца като най-подходящото място за практикуване на приключенски туризъм - алпинизъм, планинско колоездене (Freeride и Trial), парапланеризъм, делтапланеризъм и други.
OpenVratsa.bg е вече активен, като в него ще откриете и информация за хотели, къщи за гости, ресторанти в региона, както и обща информация за това как да стигнете до избраната дестинация.


Отвори Враца. Позволи да те впечатли.

www.openvratsa.bg