Първа копка на храм „Св. цар Борис Покръстител“ в двора на столичната Академия на МВР
Секция: Православие
02 Юли 2020 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първа копка на храм „Св. цар Борис Покръстител“ в двора на столичната Академия на МВР

/КРОСС/ На 2 юли 2020 г. бе извършено полагането на основен камък за параклис в чест на св. цар Борис Покръстител в двора на Академия на Министерство на вътрешните работи в гр. София, съобщиха от Софийската митрополия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужебното последование за първа копка на храма бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Костадин Тренев, протойерей Симеон Змейков и йеродякон Вартоломей.

На знаменателното събитие участваха старши комисар проф. дн Любомир Тимчев, ректор на Академията на МВР, г-н Красимир Ципов и г-н Милко Бернер, зам. министри на вътрешните работи, г-н Михаил Златанов, началник на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи, г-н Светослав Белемезов, парламентарен секретар на министъра, г-н Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания" към Министерския съвет; присъстваха и редица народни представители, служители в системата на МВР, дарители, спомоществуватели и гости.

С тържествено слово епископ Поликарп поздрави за благородното дело инициаторите и благослови всички присъстващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Отправяйки благодарност към ръководителите на Академията за духовната грижа и за въздигането на православното самосъзнание на служителите и на обучаващите се в нея, викарият на Софийския митрополит пожела на всички: „в скоро време да се съберем отново, за да осветим новия храм, посветен на св. цар Борис и да се поздравим с новата духовна придобивка, в лицето на която ще имате закрилник, патрон и благословение. И дай Боже да вървите всички по пътя, служението и духовното въздигане на св. цар Борис Покръстител - допълни владиката - както той възсия в святост, добродетелност и предаде това на идните поколения, така и онези, които ще се ползват благодатно от този храм по неговия пример да възрастват и да се трудят за благото на нашата родина, на духовното въздигане живота и съзнанието на нашия народ".

Ректорът проф. Любомир Тимчев, от името на ръководството, служителите и обучаващите се в Академията също благодари на Софийската митрополия, на Министерството на вътрешните работи, на дарителите и бъдещите строители за подкрепата. „Няма знание без вяра" - цитира Айнщайн проф. Тимчев и сподели: „Ние днес показваме, че сме християни... Надявам се, че както слънцето огрява днешния ден, така и вярата ще огрява дейността на Академията и на всички, които по някакъв повод идват тук."