Влизат в сила промените в руската Конституция, Путин остава на власт до 2036 г.
Секция: Русия
04 Юли 2020 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Влизат в сила промените в руската Конституция, Путин остава на власт до 2036 г.

/КРОСС/ Поправките в руската Конституция, одобрени на референдум, влизат в сила от днес, 4-ти юли, гласи указ, подписан от президента Владимир Путин. Поправките му дават възможност да остане на власт до 2036 г.

Текстът с поправките трябва да бъде публикуван незабавно. Подкрепата за конституционната реформа беше близо 78%, при избирателна активност от 65 на сто. Опозицията определи вота като нелегитимен.

В този час в Москва се събира демонстрация срещу конституционните промени. Една от тях дефинира брака като съюз между мъж и жена. В отговор на депутатска забележка - държавният глава се подигра с пъстроцветното знаме, символизиращо правата на хората с различна сексуална ориентация, издигнато от края на юни над американското посолство в Москва.

"Това говори нещо за хората, които работят там. Много пъти сме обсъждали този въпрос. Нашата позиция е ясна. В Русия не е имало, няма, и няма да има нищо, което ограничава правата по расов признак, по сексуална ориентация, по националност, по религиозна принадлежност. Въпросът е друг. Преди няколко години приехме закон за забрана на пропагандата на хомосексуализма сред непълнолетни", заяви руският президент Владимир Путин.