Twitter изважда термини от техническата си документация заради расизъм
Секция: Технологии
05 Юли 2020 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Twitter изважда термини от техническата си документация заради расизъм

/КРОСС/ Още миналата година чернокож програмист, работещ за Twitter, отправил молба към компанията за промяна да термините "master" и "slave" в системата на социалната мрежа. Реджинал Августин споделил, че се почувствал гневен и писал до много от ръководните фактори в компанията.Мениджърите на социалната мрежа формализирали усилията около оплакването, към които се включили и инженери още през месец януари, като подкрепили работата по замяна на проблемните термини и разгласили каузата на двамата служители в инженерния отдел на компанията.

Събитията от последните месеци обаче са извели проблема на преден план и от компанията обявиха решението си за замяната на термини като господар (master), роб (slave), черен списък (black list) и други подобни фрази.

Според мнозина обаче е доста сложно тези термини да бъдат изкоренени. Те са залегнали дълбоко в техническата документация, ежедневната реч, професионалния жаргон на програмистите и в безброй взаимосвързани програмни кодове и конфигурационни файлове.

Именно заради това целта, която си поставя Twitter, е да завърши своя инженерен проект до края на 2021 г., по примера на други компании, в които вече стартираха подобни процеси. Сред тях са Github, LinkedIn, Apple и Google.