Хотелиери искат спешна помощ и среща с Борисов
Секция: Туризъм
14 Юли 2020 21:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хотелиери искат спешна помощ и среща с Борисов

/КРОСС/ Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояват за спешна финансова помощ за целия туристически бизнес и среща с премиера Бойко Борисов.

От асоциацията излязоха с протестна нота срещу влезлите в сила, а впоследствие отменени мерки на здравния министър Кирил Ананиев. Според тях е недопустимо БХРА да не бъде уведомявана за предстоящи промени по вече взети решения. Те недоумяват защо са били изолирани от участие в диалога с Ананиев относно отмяната на заповедта за затваряне на нощните заведения и взетото решение те отново да бъдат отворени.

От бранша негодуват срещу непредвидимостта на управление на мерките и начина, по който се поднася информацията за заразените, която те определят като "плашене с цифри".

Според тях нито една от предприетите мерки не е приложима в туризма. Те са категорични, че за това вина има Министерството на туризма със своята пасивност. От БХРА посочват като неефективна както мярката 60/40 или 80/20, която трябваше да влезе в сила от 1 юли, така и финансовите стимули за подкрепа на чартърните полети; предоставянето на гарантирани от ББР нисколихвени кредити от банките, както за персонала, така и за фирмите от бранша; безвъзмездната подкрепа за микро, малки и средни предприятия; и рекламна кампания на страната ни в чужбина;

Те посочват, че браншът приема положително въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за стимулиране на туристическата индустрия.

От БХРА смятат, че на практика няма работещи мерки за бранша. По тази причина настояват до петък, 17 юли за среща с премиера, на която да бъдат обсъдени поставените проблеми.