Университетската градина в Балчик постави началото на ботаническа галерия на открито
Секция: ЛЮБОПИТНО
15 Юли 2020 13:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Университетската градина в Балчик постави началото на ботаническа галерия на открито

/КРОСС/ Университетската ботаническа градина в Балчик постави началото на ботаническа галерия на открито, съобщи на БТА ландшафтният архитект на парка Марияна Димитрова.

По думите й първите визуални изображения в експозицията са на популярни вве растения, които се срещат и в парка. Представени са цветя от семейство "Перуникови", дървета от "Борови" и "Брезови", тревисти растения от "Лютикови".

Галерията се допълва и с научни илюстрации на представители на семейство "Устноцветни", както и с храсти, полухрасти и влечащи растения от семейство "Бобови", но предстои експозицията да бъде обогатена с още фотоси на растителното царство. Галерията привлича любопитните посетители до портала на парка и ще стане част от образователните и научните програми на университетското звено.

Университетската ботаническа градина в Балчик, която през юли ще отбележи 65-ата годишнина от своето създаване, е дом на 4900 растителни видове. В най-богата колекция - на кактуси и сукуленти, се опазват 3672 вида и подвида на екзотичните растения.