Синодът защити позицията “Света София” да остане музей и паметник на ЮНЕСКО
Секция: Православие
21 Юли 2020 18:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Синодът защити позицията “Света София” да остане музей и паметник на ЮНЕСКО

/КРОСС/ Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия се обяви против промяната на статута на древния християнски храм “Света София” в Истанбул.

“Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на Православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество. Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на сестрите Поместни православни църкви, както и на редица държавни лидери и международни институции, за запазване на досегашния статут на храма “Света София” като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО”, се казва в официална позиция на Светия Синод на БПЦ, откъдето с внимание и загриженост следят дискусиите и решенията на Държавния съвет и Правителството на Република Турция по темата.

“Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения!”, пише още в документа.