"Човек от народа" или "специално животно в политиката"
Секция: Коментари
22 Юли 2020 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Човек от народа" или "специално животно в политиката"

/КРОСС/ "Борисов е много специално животно в европейската политическа фауна." Българският премиер е главен герой в редица публикации на международните медии. Ето как го портретират някои от тях според "Дойче веле":

В интервю за "Тагесцайтунг" българският писател Захари Карабашлиев казва: "Борисов е много специално животно в европейската политическа фауна. Той е чаровен, интуитивен и дори забавен посвоему. Умее да манипулира човека насреща си. У него е концентрирано всичко онова, което липсва на повечето еврократи: политически инстинкт. Той и Ангела Меркел очевидно са родени и отраснали на различни планети, но сега живеят на един и същ континент. Борисов много добре знае къде, какво и на кого казва. В Европа говори едно, в САЩ друго, в България пък съвсем трето. Притежава огромна власт. Избуяващата корупция в България вирее главно благодарение на парите от ЕС. Достъп до тази пари осигурява политическата власт, а тя е в ръцете на Борисов."

"Човек от народа"

Агенция "Франс прес" също портретира премиера Бойко Борисов. В началото авторите пишат, че сега Борисов се опитва да си спаси кожата, след като е бил изненадан от непредвидения политически земетръс. "Демонстрантите го обвиняват, че облагодетелства богатите бизнесмени, които контролират икономиката на страната, но със своя директен стил и цветист език той самият през цялото време поддържа имиджа си на човек от народа. () Последната приумица на този гигант с бръсната глава са видеовключванията във фейсбук от неговия джип 4х4, с който той обикаля България, среща се съгражданите си и възхвалява инфраструктурните проекти, които в тази бедна страна се финансират с европейски пари." След което, пояснява авторът на портрета, Борисов се прибира в скромната си къща в едно софийско предградие, където по собствените му думи живеел като "аскет", дори като "куче".

"Борисов гледа да печели време"

В портрета на българския премиер, разпространен от "Франс прес", четем още: "Според неговите критици Борисов се интересува единствено от политическото си оцеляване и не върши нищо друго. Правосъдие, здравеопазване, образование - обещаните реформи не стигнаха доникъде и са огледален образ на една власт, която е парализирана от борбите за влияние и се ръководи единствено от компаса на общественото мнение."

В репортаж от България на "Нойе цюрхер цайтунг" също става дума за българския министър-председател: "Борисов сам попадна в полезрението на непрозрачни мрежи. През юни се появиха компрометиращи снимки от частната му резиденция, които говорят за проникване именно в онази служба за охрана, заради която избухнаха последните протести. В настоящата криза Борисов гледа да печели време. Правителственият ръководител изключва варианта "оставка", защото във времената на пандемия и с оглед на очакваните икономически сътресения страната имала нужда от стабилност."

В интервюто за "Тагесцайтунг" писателят Захари Карабашлиев също отговаря на въпроса за евентуалната оставка на Борисов: "Нищо друго не му остава, защото вече е ясно, че не може да контролира ситуацията. Та нали самият той е контролиран от олигарсите. Или пък от собствената си слабост. А най-вероятно и от двете."

"Брюксел не е длъжен да дундурка България"

За олигарсите става дума и в репортажа на Фолкер Пабст, публикуван в швейцарския "Нойе цюрхер цайтунг". Пишейки за Делян Пеевски, авторът отбелязва, че той "е сред най-богатите и същевременно най-оспорваните и мразени хора в българския политически живот".

А в "Тагесцайтунг" Захари Карабашлиев коментира още: "Брюксел изобщо не е длъжен толкова дълго да дундурка България. Въпреки това ЕС може да подкрепи демократичния процес в страната. На Борисов просто трябва да му се поставят безпощадни въпроси и да му се изискат отговори. Но точно това ЕС досега не направи, а огромни суми пари на европейските данъкоплатци отиваха в джобовете на българските политически мошеници и олигарси."