От тази есен – един клас в една класна стая и до 20% електронно обучение
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юли 2020 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От тази есен – един клас в една класна стая и до 20% електронно обучение

/КРОСС/ „Възможно е училищата да разработят такава иновация, в която до 20% от задължителните и избираемите предмети да се изучават в електронна среда от разстояние". Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, предаде репортер на БГНЕС.

Заместник-министър Михайлова участват в заседанието на ресорната парламентарна комисия, за да запознае народните представители с информацията за предстоящата наесен нова учебна година. Тя подчерта, че заради COVID-епидемията училищата сами ще определят колко от дисциплините да се изучават дистанционно. „Могат да бъдат и 5%", даде за пример Михайлова.

Според нея повод за мярката са станали добрите практики, които българските училища са демонстрирали по време на епидемията и извънредното положение.

„По отношение на самото обучение имаме една успешно завършена учебна година, което е най-големият плюс на обучението от разстояние. Оттам насетне голяма част от по-големите ученици бяха изключително мотивирани да развиват качества като самостоятелно учене, умения за организация и други", обясни заместник-министър, която припомни, че мярката е предложение единствено за училищата, които са в прогимназиален и гимназиален етап.

Таня Михайлова коментира и предложението за въвеждане на различна продължителност на междучасията. „Където е възможно, там ще се въведат. В момента тече среща в министерството с представители на Министерството на здравеопазването, на родителски организации, на директори, за да може да има по-ясно разписан протокол. Там, където е възможно - да, така ще се направи. Където не е, ще се търсят други начини", обясни тя и допълни, че най-важно е да няма смесване на учениците от началния етап с тези от по-горните класове.

„Нека да си кажем - да очакваме физическа дистанция да спазват учениците в начален етап и в детски градини, това не е възможно! Важното е самите те да знаят да се пазят и да се дезинфекцира. Учениците и децата са групата, която най-малко е застрашена, но ние мислим за родителите, бабите им, дядовците им, както и за колегите-учители", допълни още заместник-министърът.

Като част от противоепидемичните мерки се обсъжда и възможността за сепаратизацията на учениците - един клас в една класна стая, ако това е възможно, както и задължителна и честа дезинфекция.