Учените алармират: Коронавирусът е станал по-заразен
Секция: Наука
29 Юли 2020 19:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учените алармират: Коронавирусът е станал по-заразен

/КРОСС/ В хода на еволюцията си коронавирусът вероятно е спрял да мутира и в резултат на това може да се адаптира по-добре спрямо човешкия организъм. Това му позволява да бъде по-заразен, смятат учени от политехническия университет в Хонконг.

В рамките на изследването са сравнени щамовете на над 200 пациенти и е отчетена тяхната генетична идентичност с "внесените" от чужбина образци на заразата", съобщава вестник "South China Morning Post", цитиран от БГНЕС.

Коронавирусът продължава да мутира по време на първата и втората вълна, когато са правени аналогични изследвания.

Сега обаче резултатите били различни, което показва, че или вирусът се е адаптирал към човешкия организъм и е спрял да мутира, или всички инфектирани са се заразили от едно място за кратък период от време, посочват учените.

Смята се, че при последната вълна в Хонконг коронавирусът се е оказал по-заразен, отколкото при първите две вълни, което вероятно се дължи на по-ефективната адаптация към човешкия организъм.

От 5 юли в Хонконг след триседмичен нулев прираст коронавирусът започна да се разпространява отново.

През последната седмица в един от най-гъстонаселените мегаполиси в света всеки ден се регистрират 100 случая на заразяване, като общият брой наближава 3 000.