Онлайн магазините няма да издават хартиени касови бележки
Секция: Технологии
30 Юли 2020 18:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Онлайн магазините няма да издават хартиени касови бележки

/КРОСС/ При пазаруване онлайн касовата бележка може да не се издава през физическо фискално устройство, а вместо него е-търговците да издават онлайн бележка за извършената продажба, съобщават от НАП.

Условие за този алтернативен начин за отчитане на продажбите е плащането за покупката да е неприсъствено - с кредитна или дебитна карта, като документът ще бъде изпращан на клиентите по имейл. Бележките се издават чрез специализиран софтуер и трябва да съдържат задължителни реквизити, като данни за търговеца, уникален номер на клиентската поръчка, референтен номер на финансовата трансакция, QR код и др.

От НАП напомнят, че от 1 август стартира новата електронна услуга Подаване на стандартизиран одиторски файл от лицето по Наредба Н-18 г., чрез която онлайн търговците, избрали алтернативния начин за отчитане на продажбите, ще подават ежемесечно към приходното ведомство информация за направените поръчки, по които са извършени доставки на стоки и услуги, спазвайки новите изисквания на Наредба Н-18.

Доставчиците на платежни услуги също подават информация към НАП, която се отнася за платежните сметки, предоставени виртуални POS терминали и извършените трансакции.