Първият споделен плажен офис отвори в Каваци
Секция: ЛЮБОПИТНО
30 Юли 2020 18:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първият споделен плажен офис отвори в Каваци

/КРОСС/ Споделените работни места през последните години набраха популярност като алтернатива на стандартния офис, а след избухването на пандемията от Covid-19 все повече хора търсят варианти за дистанционна работа. Подобни работни споделени пространства има в почти всеки голям град в България, а с развитието на технологиите, свързването на хората по света никога не е било по-лесно. И ако работата Ви го позволява, вече няма никакво значение къде се намирате, за да изпълнявате задълженията си.

В най-слънчевите и горещи дни обаче всички мечтаят за едно - морето. И именно защото в днешно време офисът може да е навсякъде и да съчетава мечти и отговорности, предприемачът Ясен Русев решава да покаже, че и в България е възможно да комбинирате море, слънце и плаж с ефективна работа. Да, именно - става въпрос за бюро на плажа, добър интернет, приветливи хора, съчетани море като фон.

Ясен Русев е създател на стартъп и решава, че може да направи още един проект, който да бъде „летен". „Винаги съм мечтал да си имам барче на плажа, сега нямам барче, но си имам coworking", разказва предприемачът.

Преди близо месец той и бизнес партньорът му Свилен Еленков, откриват първото споделено работно пространство на плажа у нас - Beach Hub Kavatsi.

Плажът е новият офис

Комбинацията от ситуацията с ковидкризата и тенденцията все повече хора да работят от вкъщи, която сега се засили заради пандемията, дава сигнал на Ясен Русев, че трябва бързо да създаде подобно работно място на брега на морето. Той се мобилизира и на 10 юли тази година го открива на плажа на къмпинг „Каваци", близо до Созопол.

Мястото е взето от предприемачите под наем, а те са го оборудвали и пригодили като пространство, което да посреща работещи хора. Подобни споделени пространства има на много места в България, но всички те са на по-урбанизирани територии. „Ние сме първият, буквално, „плажен офис", който съчетава в себе си удобството на офис пространството и разположение, а в същия момент си на 10 стъпала от пясъка, което пък е най-големият плюс в сравнение с колегите ни", казва той.

„Идеята е да събираме млади и енергични хора, които имат възможността да работят от отдалечени точки и да не са задължително в офиса. И тази отдалечена точка за лятото решихме да бъде Каваци - прекрасно място за почивка, оказва се и за работа", разказва Ясен Русев пред Economic.bg.

Друга цел на младите предприемачи е чрез пространството да променят начина, по който изглежда българският туризъм в очите на чужденците. „Искаме тук да идват и чужденци, не само българи. Т.нар. „дигитални номади" са свикнали на този тип работа и обикалят целия свят, и искам да дойдат и тук при нас, в България. Искам страната ни да започне да привлича хора като интересна дестинация не само за така популярния алкохолен туризъм и парти туризъм", разказва Русев.

Цената, на която плажът става офис на Каваци, е 28 лв. на ден. Тя включва освен удобствата на офиса и добър интернет, но и екстри като домашен кекс, плодове, кафе, вода и чай. Предлагат се и пакетни оферти за седмица или месец.

Coworking, coliving

Очаквано клиентите на beach hub-а са основно IT специалисти и софтуерни разработчици - около 80% от клиентите, но освен тях го използват и хора със свободни професии, или т.нар. „фрийленсъри" - дизайнери, журналисти, писатели и др. „IT специалистите имат възможност да работят откъдето и да е - на тях им трябва буквално добър интернет и удобно работно място, всичко друго е в компютрите и главите им", казва предприемачът.

„Отначало се притеснявахме, че фоновият шум от вълните и мястото може да разсейва, но тъй като събираме обратна връзка от всички, се оказва, че разположението на пространството не им е попречило на съсредоточеността и продуктивността, а точно обратното. Хората тук се чувстват по-освободени, по-продуктивни и успяват по-бързо да си свършат работата, което е основната цел", допълва той.

В плажния хъб вече се правят и уебинари, обучения, но отново в IT сферата. Oтскоро те организират и киновечери. „Имаме идея да го развием като място, където може да срещнеш и други хора като теб, със сходни интереси, да размениш контакти и информация".

Преди да продължават напред с идеите, предприемачите искат с тази концепция да разберат дали такъв тип модел на работа е добър и да са сигурни, че той се харесва и е правилно бизнес ориентиран.

"Идеята ни е проектът да е дългосрочен, но все още не знаем как точно ще се развият нещата. От бизнес гледна точка първата година винаги е основополагаща и не очакваме да излезем на големи печалби още в началото, а напротив. Но това е дългосрочен проект, който ще отнеме време и ние го правим с голямо желание и любов", казва Ясен Русев.

Той разказва, че такива работни места има на много дестинации, например в Тайланд, САЩ и като цяло на места, които хората са свикнали да свързват предимно с екзотични почивки. „Там обаче хората отиват не само за coworking, а и за coliving. Тоест има места, на които се събират, живеят заедно в тип хотел или квартири. Дългосрочно целта ни е да продължим и в тази посока. „Coworking е стартът, но ми се иска да го развия като нещо по-голямо", категоричен е младият предприемач.

Бъдещето е тук

„Това е бъдещото и то е съвсем близко, дори вече е настояще. Наблюдава се сериозен тренд в това офисът вече да не бъде фиксираното място, където всеки от нас отива и работи, а по-скоро офисът ще се превърне в колаборативно място, където ти отиваш, за да се видиш с колегите си, да си направите среща, да решите някакъв казус и др. Чисто оперативно дали ще сте на Каваци, в Поморие или на Банско, няма да има такова значение. Освен че е тренд, това облекчава разходите на всяка една фирма", смята той.

„Таргетът ни за тази година е да постигнем колкото разходи, толкова и приходи, но пък да докажем на себе си и на хората около нас, че това наистина е работещ бизнес модел".

Още тази година ще помислят за зимна алтернатива на офис пространството и както се предполага тя ще е в планината, а предприемачите вече имат предвид няколко локации. „Идеята е това да се превърне в гъвкаво, мобилно работно пространство, а не да сме ограничени само с една локация". От другата година ще започнат и пробите в посока coliving, обясни още Русев пред Economic.bg.

С всички тези тенденции е ясно, че работата от разстояние наистина ще завладее света. Едно е сигурно, въпреки всичко Covid-19 направи много невъзможни неща възможни и ще продължи да променя офиса, живота и света ни, така както не сме си и представяли.