Експертиза, възложена от „Биволъ“: Записът на Борисов с „проста кърджалийска п…“ не е подправен или манипулиран
Секция: Коментари
31 Юли 2020 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експертиза, възложена от „Биволъ“: Записът на Борисов с „проста кърджалийска п…“ не е подправен или манипулиран

/КРОСС/ Доклад, изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic, заключава, че изтеклият през юни запис с глас, приличащ на този на премиера Бойко Борисов не е манипулиран или подправен. Сравнението на гласа от записа с гласа на Борисов от друг запис е дало резултат от 20,3 пункта - умерена вероятност на съвпадение. Експертизата беше възложена от Биволъ и платена със средства от онлайн фондонабиране.

Биволъ предостави за експертизата записа получен на 12 юни по електронната поща във файл наречен BoykoUnplugged.m4a с продължителност 6 минути и 37 сек. Като сравнителен материал предоставихме запис на Бойко Борисов от негово изявление пред журналисти след Европейския съвет в Брюксел от 28/06/2018. Записът може да бъде свален на този адрес https://newsroom.consilium.europa.eu/videos (търсете 119815-1 от 28/06/2018).

От експертите се искаше да извършат предварителна аутентификация на аудиофайла, озаглавен „BoykoUnplugged.m4a", за да определят дали той е редактиран или променен по някакъв начин и да сравнят присъстващия в този запис мъжки глас с мъжкия глас, присъстващ в другия аудио файл, който със сигурност е на Борисов.

Експертът е изследвал всякакви отклонения от общото правило за непрекъснатост и също така е търсил "всякакви доказателства за вторичен шум или промени в шумовия под, които биха посочили отклонения от общото правило или промени в континуитета". Такива не са открити.

"След предварителната аудио автентификация и анализ не бяха открити признаци на манипулация или подправяне. За да извършим по-нататъшен анализ, трябва да знаем марката и модела на оборудването, което се е използвало за създаване на записа" - пише експертът Ед Примо в заключението.

Едуард Примо (на видеото вдясно) е един от водещите експерти в аудио и видео автентификация, работещ с правоприлагащите органи в САЩ. Той е анализирал изтеклите преди две години записи между президента Доналд Тръмп и адвокатът Майкъл Коен.
Борисов или не?

Има умерена подкрепа за твърдението, че гласът във всеки от двата записа принадлежи на един и същи човек, сочат резултатите от експертизата. Ед Примо разяснява методологията на теста, която е научно обоснована в публикациите Aitken et al. 2011; Aitken & Taroni, 2004. По тази методика ако резултатът е от 0 до 1, то гласовете по-вероятно са от различни хора, а над 1 се увеличава вероятността на записите да е един и същ човек. При резултат 50 е почти сигурно, че гласовете са на един и същ човек. Полученият резултат от 20,3 дава умерена вероятност, че гласът в записа BoykoUnplugged.m4a е на Борисов.

Самият премиер Борисов излезе с няколко противоречащи си версии за този запис, като първо твърдеше, че това е имитация от друг човек, после заговори за deep fake (компютърно генериран глас), а накрая заяви, че на записа е той, но думите му били монтирани от различни негови записани изявления.

Това не се потвърждава от експертизата, според която монтаж и намеса в записа няма. Но дори без такъв технически анализ е ясно, че е невъзможно да се запише някъде квалификацията, с която Борисов удостоява шефа на парламента Цвета Караянчева, сравнявайки я с женски полов орган, който е "прост" и "кърджалийски".
Заключението на експерта Ед Примо

Преди няколко дни стана ясно, че до подобни заключения за записа от 12 юни е стигнала и друга лаборатория - Beryl Audio Forensics Laboratory. Тя е изготвила експертиза възложена от Елена Йончева. В интервю за вестник "Сега" Йончева подчертвава, че "тази лаборатория работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР и експертизите ѝ се използват от съдилищата в САЩ. Експертизата и анализите са в обем от 34 страници и доказват, че в записа няма следи от монтаж и че гласът е на Бойко Методиев Борисов".

Така вече има две експертизи от престижни американски лаборатории, които доказват липсата на монтаж и манипулации със съдържанието на записите.

Виж цялата публикация в Биволъ