Антикорупционният фонд пусна част 3 на „Осемте джуджета”: Един голям плик с евро за Еврото
Секция: Анализи
31 Юли 2020 08:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антикорупционният фонд пусна част 3 на „Осемте джуджета”: Един голям плик с евро за Еврото

/КРОСС/ Историята на „Осемте джуджета” и намесата на бивши и настоящи магистрати в конфликта в групата фирми „Изамет” продължава с още една скандална история, която приключва на паркинга на специализираната прокуратура (СП). Още един свидетел говори от първо лице и повдига не сериозни въпроси, а директно сочи към фрапантни нарушения на закона при разпореждане с парични средства, иззети и съхранявани от СП.

„На вас някой давал ли ви е 500 хил. евро в плик и то от прокуратурата. Предполагам не. И на мен не беше давал никой”, така започва разказът на основния свидетел в трета част на „Осемте джуджета”, бизнесменът Димитър Ламбовски. Освен бизнесмен, Ламбовски е бил и народен представител в 39-то Народно събрание (2001-2005).

Описваната в част 3 история говори за сериозни нарушения при разпореждането със значителна сума в евро, върнати отново - както при историята от част 2 със злато за над 4 милиона лева - с подпис на прокурора от специализираната прокуратура Кирил Пейчинов. Основанието за връщане е предоставеният на прокуратурата странен документ „договор за отговорно пазене” на пари, който и двете страни по него - Явор Златанов и Димитър Ламбовски, в разследването на АКФ директно отричат да са сключвали. Отново, както в историята със златото, свидетелят заявява, че парите, върнати по документи лично на него, са „прибрани” от адвокатите, препоръчани от бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров - Еврото, още на паркинга на СП.

Парите, върнати от прокуратурата, са иззетите през 2019 година при претърсване 550 хиляди евро от банков сейф на съпругата на Илия Златанов - Юлия. Процесуално-следствените действия са в рамките на скоростно образуваното от специализираната прокуратура наказателно производство по сигнал на Илия Златанов, подаден след среща „за помощ” в „Осемте джуджета” за дългогодишния му семеен и юридически конфликт (повече за това в Част 1 -

video: https://www.youtube.com/watch?v=fvM9HIGnJI4)

Юридическият прочит на прокурорското постановление, с което се връщат парите, повдига много сериозни въпроси, които за съжаление за пореден път остават без всякакъв коментар от СП. „Смятаме, че от досега изнесеното в „Осемте джуджета” има основание за сериозно вътрешно разследване на самата специализирана прокуратура най-малкото за това как са се случили разпорежданията с веществени доказателства на много голяма стойност по това наказателно производство”, казва юридическият консултант на филма адвокат Андрей Янкулов, който е и бивш прокурор и заместник-министър на правосъдието.

По изнесеното досега в „Осемте джуджета” е образувана предварителна проверка в Софийска градска прокуратура, по която има някакви действия. От прокурора по тази проверка бяха наложени, след декларациите на няколко международни журналистически организации, мерки по охрана на Николай Стайков, разследващ журналист от АКФ, към когото имаше анонимни обаждания на погребални теми и вандалски действия спрямо жилището му на 18 -19 юни 2020 г.

Видеото „Осемте джуджета, част 3“ можете да видите тук https://acf.bg/bg/chast-3-na-osemte-dzhudzheta-edin-golyam/