Среднощен опит за палеж на една от шатрите на Орлов мост. Блокадата остава и днес
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Август 2020 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Среднощен опит за палеж на една от шатрите на Орлов мост. Блокадата остава и днес

/КРОСС/ Продължават блокадите с палатки на протестиращи на булевард "Цар Освободител" и кръстовището при "Орлов мост".

На Орлов мост тази сутрин обстановката е спокойна, но през нощта е имало нови, словесни пререкания и напрежение между протестиращите от палатковия лагер и граждани.

По разказ на демонстрантите, след 2 ч. през нощта, двама мъже са направили опит да запалят една от шатрите. До инциденти не се е стигнало. Полицейските служители са се намесили веднага.

"Дойдоха някакви хора, които въобще не са нито от протеста, нито имат нещо общо с нас. Просто проявиха агресия. Опитаха се да запалят една от шатрите. Но, като се замислите, това нещо, ако беше паднало върху някой човек, какво щеше да се случи, не е редно, да се правят тези неща, да се палят и т.н. Ние се опитваме просто да си оправим държавата, искаме просто нашите искания да бъдат изпълнени. Нищо друго", казват протестиращите.

Допълват, че не правят нищо лошо и не са проявили агресия.

"Почнаха да ни псуват, да викат, да крещят, при което полицейските служители реагираха много бързо. Бяха двама души задържани. Предполагам, че това са платени провокатори от ГЕРБ, на които целта им е по всякакъв начин да запазят своя гуру на власт, но няма да се получи", категорични са протестиращите.

Това е втори сблъсък между протестиращи и граждани, за по-малко от денонощие. Вчера на Орлов мост бившият пиар на екскметицата на "Младост" Десислава Иванчева - Петър Кърджилов беше задържан, след като заля с вода възрастна дама, изразяваща недоволството си срещу блокадите. Тя, от своя страна, опита да го удари с бастуна си.

Движението в центъра на София остава затруднено, заради продължаващите блокади. Довечера в 24-ия ден от антиправителствените прояви ще се състои традиционния протест на площад "Независимост", а майките от "Системата ни убива" организират в късния следобед протестно автошествие до Банкя.