TikTok може да стане собственост на Microsoft
Секция: Технологии
01 Август 2020 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
TikTok може да стане собственост на Microsoft

/КРОСС/ Microsoft е в преговори за придобиването на китайското приложение TikТok, предава Reuters, позовавайки се на източник, запознат с въпроса. Информацията идва в момент, когато САЩ започнаха опити да забранят използването на платформата в страната заради предполагаеми проблеми със сигурността.

Придобиването на популярното приложение за видео споделяне би вляло нова енергия в рекламния бизнес на американския гигант. Microsoft генерира по-голямата част от своите годишни приходи от 143 млрд. долара от лицензиране на софтуер - като Windows и Office, както и от облачните инструменти в платформата Azure, докато рекламните остават по-слаби на този фон.

Компанията за проучване на рекламния пазар eMarketer изчислява, че рекламните приходи в LinkedIn, която е собственост на Microsoft, са около 2 млрд. долара годишно в Съединените щати. От компанията майка съобщиха, че продажбите на реклами в платформата за делови контакти са намалели тази година на фона на пандемията от коронавирус.

Социални мрежи като Facebook и YouTube обаче отчитат ръст на продажбите си по време на извънредната ситуация. Причината е, че потребителите прекарват повече време у дома, забавлявайки се онлайн и особено гледайки видео, а рекламодателите решават да ги последват в тези канали.

Тенденциите се развиват на фона на нарастващия регулаторен натиск срещу технологичните гиганти в САЩ, чиито апетите за нови придобивания все по-често биват възпирани. За разлика от Facebook и Google например, Microsoft засега не се сблъсква с такива ограничения.

Финансовият анализатор на Wedbush Дан Айвс определя потенциалното придобиване на TikTok от Microsoft като „агресивно" и „стратегическа инвестиция", което може да изведе американската компания в „нова алея на растеж".