Напрежение и сблъсъци на съботния протест в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Август 2020 07:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Напрежение и сблъсъци на съботния протест в София

Ескалацията на напрежението се породи от спиране на бус от "Системата ни убива"

/КРОСС/ Напрежение и сблъсъци между полиция и протестиращи в 24-тия ден на антиправителствени протести снощи.

След 22 часа бус с надпис "Системата ни убива" е поискал да се присъедини към хората на "Орлов мост". След като е пропуснат от полицията край Софийския университет, метри по-надолу бусът е спрян от втори кордон униформени. Според тях, возилото не можело да стигне до "Орлов мост".

В буса били пет жени от инициативата "Системата ни убива". По техни думи, връщали се от протеста пред дома на премиера в Банкя и искали да отидат при палатковия лагер в центъра на София. По необясними за тях обаче причини били спрени.

Полицията твърди, че не е давала позволение на нито едно превозно средство, извън камионите за доставка на хранителни продукти за магазините в района, да преминава през блокираните трасета. Спирането на буса предизвика ескалация на напрежението между униформените и протестиращите.

В неделната сутрин бусът на майките от "Системата ни убива" все още е на място, а пред него стои полицейският кордон, който не пропуска движението по булеварда. Пред буса пък се намира група от протестиращи.

И днес се очаква този периметър да остане отцепен, затворено е и кръстовището пред Софийския университет. Палтковите лагери също остават, протестиращите бяха категорични, че няма да си тръгнат, докато правителството не подаде оставка.

Вече денонощие и половина подходът на магистрала "Тракия" при Стара Загора също е затворен. Протестиращи от града на липите, подкрепени от хора от още населени места, разпънаха палатков лагер на пътя. Те заявиха, че са блокирани от полицията. Искането им е да преминат през детелината на скоростния път. Това, според тях, ще отнеме наколко минути. Те настояват полицията да осигури безопасното протестно преминаване. От полицията обаче отказват да ги допуснат с артумента, че скоростта на движение на магистралата е висока.