"Война" на Яна Язова излиза след 20 години пауза
Секция: КУЛТУРА
03 Август 2020 20:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Война" на Яна Язова излиза след 20 години пауза

Критиката определя романа като единствения в рамките на половин век, който разказва за събитията от първите години след 9 септември 1944 г., без идеологически фалшификации и манипулации

/КРОСС/ Малко са книгите в българската литературна история, които биват обречени на забвение в продължение на повече от половин век. Една от тях е романът на Яна Язова "Война", излиза в пълния си обем след почти 20-годишна пауза, съобщиха издателите от "Българска история" и БТА.
Романът е част от историческата дилогия "Голямо и малко". Тя се състои от романите "Соления залив" и "Война", които обаче могат да се четат и самостоятелно и използват като исторически фон превратните събития от края на Третото българско царство.

Съдбата не е благосклонна към Люба Тодорова Ганчева, известна с творческия псевдоним Яна Язова (1912-1974), тъй като повечето нейни произведения стават популярни сред читателите едва след смъртта й през 1974 г. Дамгосаната от новата критика авторка е забранена за публикуване, но страстно желае да пише историческа проза.

"Война" вижда бял свят за първи път чрез откъси в списание "Летописи" в средата на 90-те години. Сюжетът се развива сред драматични за съвременната българска история събития - Втората световна война, смъртта на цар Борис Трети, бомбардировките над София, нахлуването на Червената армия в България, преврата от 9 септември 1944 г. и т. нар. Народен съд.

"Война" на Яна Язова, издателство "Българска история"

Според литературната критика "Война" е единственото произведение рамките на половин век (или поне едно от малкото), в което истината за установяването на власт на Отечествения фронт се представя без идеологически фалшификации и манипулации. Поради това, след завършването си през 1946 г., ръкописът дълго време остава неизвестен за читатели и изследователи.В романа "Война" ходът на историята противопоставя един на друг двама стари приятели. Успоредно с личната, бурно се развива и обществената история, като в един момент двете стават едно.

От този момент разказът потича драматично и стряскащо, а благодарение на блестящия писателски талант на Яна Язова читателят съпреживява ужаса и неизбежността на събитията.