Франция изпраща военни в Крит
Секция: СВЯТ
14 Август 2020 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франция изпраща военни в Крит Гръцкият премиер Мицотакис предупреди за възможен "инцидент" с Турция

/КРОСС/ Франция ще изпрати два изтребителя "Рафал" и фрегатата на военноморските сили "Лафаейт" в източната част на Средиземно море в рамките на планове за увеличаване на военното си присъствие в района, съобщи вчера министерството на въоръжените сили. "Рафал"-ите вече са пристигнали на остров Крит. 

Френският президент Емануел Макрон обяви след телефонен разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис късно в сряда, че е решил временно да увеличи френското военно присъствие в Източното Средиземноморие в предстоящите дни в сътрудничество с европейските партньори, включително Гърция. Макрон  призова Турция да спре проучванията на добива на петрол и газ във водите, които са обект на териториални спорове с Гърция. Напрежението се увеличи преди дни, когато в спорните води на Средиземно море навлезе турският проучвателен кораб "Оруч Реис", зад който плаваха още няколко военни кораби. Турция и Гърция са в сериозен спор заради запасите от природен газ. 

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди за възможен "инцидент" с Турция в Източното Средиземноморие, където гръцките и турските ВМС са един срещу друг, след като Анкара реши да изпрати кораб за сеизмични проучвания южно от Кастелоризо. "Рискът от инцидент тегне, когато толкова много военноморски сили се съберат в ограничена зона и отговорността ще носи този, който причини тези условия", обясни Мицотакис в телевизионно обръщение във връзка с развитието в региона.

Той подчерта, че Гърция "не заплашва никого и не може да бъде шантажирана", а също така няма да "толерира провокативни действия". Според данни на военният сайт Armyvoice.gr гръцки и турски фрегати са се сблъскали в сряда. Както отбелязва изданието, това може да се случи при маневриране в много малко пространство, например, в спорната зона, където се намира турският изследователски кораб "Орук Рейс".  Говорител на Генералния щаб на гръцкия флот каза, че доколкото знае, няма сблъсък на кораби. 

В петък външните министри на страните членки на ЕС ще проведат извънредна среща за обсъждане на ситуацията между Гърция и Турция.