Връчват наградата за парково изкуство „Люсиен Шевалас“
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Август 2020 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Връчват наградата за парково изкуство „Люсиен Шевалас“

/КРОСС/ Наградата „Люсиен Шевалас" за реализиран проект с принос към екологията и опазване на зелената система ще бъде връчена утре в Цар-Симеоновата градина в Пловдив.
.
Официалната церемония започва в 11 ч. пред скулптурата на швейцарско-българския ландшафтен архитект. На награждаването ще присъстват аташето по икономически и културни въпроси в Посолството на конфедерация Швейцария г-жа Теодора Бургуджиева, генералният консул на Република Турция в Пловдив Н. Пр. г-н Хюсейин Ергани, зам.-областният управител г-жа Евелина Апостолова, кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров.
Поканени са областният управител г-жа Дани Каназирева, председателят на Общински съвет Пловдив г-н Александър Държиков, заместник-кметове, районни кметове, представители на Съюза на ландшафтните архитекти и граждани.
Традицията на наградата, учредена на името на създателя на Цар-Симеоновата градина, се възражда по инициатива на кмета на район „Централен" Георги Стаменов. Конкурсът е по повод 180 години от рождението на Люсиен Шевалас и 142 години от създаването на първата пловдивска обществена градина.
Призът се връчва в две категории - за фирми/автори на проект за паркоустройство в Пловдив, и за граждани, които по своя инициатива са облагородили зелените площи около домовете си. Наградата е скулптура от бронз, изработена от Цвятко Сиромашки. Тя изобразява Люсиен Шевалас, заобиколен от композиция от растителни видове.
Идеята е наградата „Люсиен Шевалас" да се връчва всяка година, в знак на уважение и почит към приноса на твореца с огромна заслуга за развитието на парковото изкуство в Пловдив.