"Роскосмос" ще изгаря битови отпадъци с плазмени горелки
Секция: Наука
07 Септември 2020 13:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Роскосмос" ще изгаря битови отпадъци с плазмени горелки

/КРОСС/ "Роскосмос" ще изгаря битови отпадъци с плазмени горелки, за да симулират работата на ракетни двигатели. Водят се преговори с властите на Нижни Новгород за пробно прилагане на системата, каза генералният директор на предприятието Владимир Кошлаков пред ТАСС.

"Нашият институт е разработил и използва плазмотрони, които дават възможност за получаване на високотемпературни газове при температури над 4000-5000 градуса по Целзий. Тези технологии могат практически да се използват за изгаряне на твърди битови отпадъци", обясни Кошлаков и добави, че предприятието вече води преговори с властите на Нижни Новгород относно използването на плазмени горелки за изгаряне на твърди отпадъци.

Плазматроните генерират високотемпературна плазма и се използват при разработването на ракетни и космически технологии, по-специално те позволяват да се симулира работата на ракетни двигатели или навлизането на космически кораби в горните слоеве на атмосферата.

Генералният директор на Центъра „Келдиш" отбеляза, че космическите плазмотрони могат да се използват и за унищожаване на опасни отпадъци. В допълнение, системата включва използването на газове, отделяни по време на изгарянето на боклука, за въртене на турбини, които генерират електричество. "Получаваме автономна затворена система, когато изпращаме полученото електричество към същите плазмотрони", обясни Кошлаков.

През август 2019 г. ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин каза на президента Владимир Путин за новата технология за изгаряне на твърди отпадъци, която вече беше предложил на кмета на Москва Сергей Собянин. Според него системата има способността да изгаря до край най-сложните остатъци, които не изгарят напълно и в момента само биват заравяни.