Как влияе на тялото ни употребата на хранителни добавки?
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Септември 2020 19:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как влияе на тялото ни употребата на хранителни добавки?

/КРОСС/ Определят хранителните добавки като нож с две остриета. Прекомерната употреба води до сериозни последици.

В много случаи може да увреди здравето и дори психиката. Затова експерти настояват продажбата им да става при спазването на строг регламент, а качеството им стриктно да се проверява, предава NOVA.

Добавките са концентриран източник на полезни вещества. Приемът им гарантира не само физическа активност, но и психическа устойчивост. Възможно е обаче това да създаде сериозни проблеми.

„Съществува забранителен списък на 120 растения, които не могат да бъдат влагани в хранителни добавки”, обясни доц. Силвия Цанова-Савова. „Те стимулират организма, главно централната нервна система, правят ни по-концентрирани и по-работоспособни”, добави фитнес инструкторът Владимир Калъпсъзов. 

Голямото разнообразие от хранителни добавки навлиза все по-широко в живота не само на спортистите. А широката употреба е гаранция за пазарен успех. „Пазарът постоянно нараства. Само за сравнение може да се каже, че в Съединените американски щати този пазарен дял е около 120 милиарда”, посочи Савова. 

Заради големите печалби регулацията на пазара става все по-трудна.Специалистите обясняват, че за да бъдат безопасни добавките се взимат под внимание три основни фактора.

„Това е горната граница за безопасен прием на съответния витамин и минерал, но също така и хранителният прием от всички други източници”, посочи още Савова. 

За да спазим важните пропорции при приема на хранителни добавки, фитнес инструкторите съветват - да не сме обсебени от идеята за бързи резултати „Като всяко друго нещо трябва да внимаваме, не трябва да прекаляваме. Необходимо е да четем етикета и това, което пише на дозите за хранителни добавки”, разясни Калапсъзов. 

За да постигне желаните резултати Владимир е наблегнал не на добавки, а на натурални методи - правилно хранене и усилени тренировки. Според него, хранителните добавки ни дават нещо допълнително, но не могат да заместят енергията, придобита по естествен начин.