Патриарх Неофит: Нека учебната година бъде здрава и успешна, мирна и благословена
Секция: Православие
15 Септември 2020 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит: Нека учебната година бъде здрава и успешна, мирна и благословена

/КРОСС/ Българският патриарх Неофит отправи приветствие към учителите и учениците за началото на новата учебна година.

"Възлюбени в Господа братя и сестри, скъпи ученици, с архипастирска любов и всесърдечни благопожелания приветстваме всички вас - учители, ученици и служители в администрацията на българските училища, с началото на новата учебна година, като молитвено изпросваме от Всеподателя Бога тя да бъде здрава и успешна, мирна и благословена за вас и вашите семейства. Нека Всемилостивият Бог да благоволи над вас и над цялото ни общество в тези дни и месеци на кризи и изпитания, да укрепва народа ни и особено децата и младежите, които са нашето бъдеще", пожелава Негово светейшество.

В своята хилядолетна история православният български народ е засвидетелствал нееднократно любовта и отдадеността си на делото на книжовността и образованието, в които е виждал здрава основа и залог за своето преуспяване, духовно и морално здраве и благоденствие. Вярваме, че това ще продължи да бъде така и занапред, тъй като всички ние днес градим върху основи и традиции, които са здраво вградени в народния дух, заявява патриарх Неофит.

Той пожелава: "Нека временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество, да не обезсърчават и да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на знанието. Бог допуска изпитанията не за да ни наказва, а за да ни укрепи и утвърди още повече чрез тях в нашия път и подвиг".

"Да бъде благословено началото на новата учебна година! По молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица и на всички, просияли в светостта Свои угодници, Бог да милва и спасява всички нас! На добър час!", отправя благослов в своето приветствие за новата учебна година българският патриарх Неофит.