Акад. Петрунов: Неизбежно ще има нов пик на коронавируса през есенно-зимния сезон
Секция: Здраве
16 Септември 2020 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акад. Петрунов: Неизбежно ще има нов пик на коронавируса през есенно-зимния сезон

/КРОСС/ С мерките, които се взеха, аз мисля, че учебната година правилно започва и би трябвало, ако се спазват тези мерки, да протече нормално.

Това коментира в Сутрешния блок на БНТ акад. Богдан Петрунов - имунолог и алерголог, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той не изключи възможността за заразяване и затваряне на отделни класове през годината, защото това е неизбежно.

Според акад. Петрунов мерките у нас са едни от най-меките в цяла Европа. Той даде за пример страни като Австрия, Франция, Германия, Великобритания и Испания.

"Ще има втора вълна, особено с настъпването на есенно-зимния период, когато ще дойдат и други респираторни вирусни инфекции. Неизбежно ще се получи такъв пик наново", категоричен беше имунологът.

Той показа данните на СЗО от вчера за Европа. "След един пик в месец март, едно ниско ниво юни, след това започва ново увеличаване неизбежно и до вчера. Просто една много ясна крива, която показва, че има увеличение на заболеваемостта", каза акад. Петрунов.

Той заяви, че няма никакво съмнение, че БЦЖ ваксината помага в такава ситуация. "Данните в Нидерландия го показаха. Това си беше сериозно проучване. Няколкостотин медици студенти, които бяха имунизирани, се оказа, че те имат стимулиран клетъчен имунитет, че имат по-малко процент на заболели между тях. Това е сериозно доказателство", допълни имунологът.

На въпрос трябва ли децата да бъдат ваксинирани, когато ваксина вече има, той отговори, че това ще зависи от показанията на ваксината, тъй като има ваксини, които могат да се правят на децата от 6-годишна възраст, но има и такива, които могат да се правят от 12 или 18-годишна възраст. Според него докато не завърши истинската трета фаза на ваксините, не може да се каже дали ще се правят на деца.