Пренасят мощите на св. Климент Римски в храма „Св. София“
Секция: Православие
16 Септември 2020 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пренасят мощите на св. Климент Римски в храма „Св. София“

/КРОСС/ С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в навечерието на празника на св. мъченици София, Вяра, Надежда, Любов в столицата ще бъде извършено тържествено литийно шествие с пренасяне частици от мощите на св. Климент Римски и св. Потит Сердикийски от храм "Св. Марина" в двора на Софийска св. митрополия до раннохристиянската базилика "Св. София".

Литийното шествие ще се проведе на 16.09.2020 г. от 17:30 ч., а от 18:00 ч. в храм "Св. София" ще бъде отслужена тържествена архиерейска вечерня.

Светите мощи на първия епископ на гр. Сердика (София) св. свмчк Климент папа Римски († ок. 101 г.), както и на младия Сердикийски мъченик св. Потит (145 - 160 г.) бяха посрещнати в сградата на Софийска света митрополия на 27 февруари т. г. от кириарха на Българската православна църква. Светините бяха подарени на Софийска епархия от папския нунций в България монсеньор Анселмо Пекорари по молба и искане на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.