Йошихиде Суга е новият премиер на Япония
Секция: СВЯТ
16 Септември 2020 14:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йошихиде Суга е новият премиер на Япония

/КРОСС/ Парламентът на Япония избра новия председател на управляващата Либерално-демократическа партия Йошихиде Суга за нов премиер на страната, предадоха световните агенции.

Кандидатурата му бе подкрепена от мнозинството от депутатите в ключовата долна парламентарна камара, която според конституцията има решаваща дума в избора на нов премиер.

За избирането на Суга се обявиха 314 депутати от 462 в долната камара. Суга получи мнозинство и в горната камара.

В близките часове се очаква той да обяви състава на кабинета си, като в него се очаква досегашни министри да запазят позициите си, а именно Тошимицу Мотеги (външен министър), Таро Асо (министър на финансите), Кадзуйоши Акаба (министър на на инфраструктурата, транспорта и туризма), Сеико Хашимото (министърка, отговаряща за организирането на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио), Ясутоши Нишимура (министър на икономическата и фискалната политика). Очаква се преназначение да получи и и министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хироши Кадзияма.

Министърът на отбраната Таро Коно напуска обаче поста си и на негово място се очаква да бъде назначен Нобуо Киши - по-малкият брат на Шиндзо Абе, който сега е заместник-министър на външните работи. Коно пък ще заема поста на държавен министър, отговарящ за реформи в държавните служби.

На 28 август Шиндзо Абе подаде оставка като премиер на Япония заради влошено здраве.