Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Септември 2020 15:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

Проектът e ключов и ще свърже всички населени места в пограничния район на Северна България

/КРОСС/ Велоалея по поречието на река Дунав, изграждане на нови мостове и транспортни връзки между България и Румъния, както и финансова помощ за малкия и среден бизнес в граничните райони на двете държави. Това са трите стратегически направления, които ще бъдат предложени за финансиране от европейската програма за трансгранично сътрудничество между София и Букурещ в периода 2021-2027 година, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Параметри на програмата бяха обсъдени на онлайн заседание на Съвместната работна група за стратегическо планиране и програмиране. В нея участваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, експерти от Министерството на благоустройството, развитието и администрацията на Румъния, представители на Главна дирекция „Регионална политика" на Европейската комисия.

Бъдещата програма, чийто проект се очаква да бъде представен до средата на следващата година, се предвижда да бъде ориентирана към две цели: „Европа по-близо до хората" и „По-свързана Европа". В допълнение се предвижда ясен фокус към директна подкрепа на малките и средни предприятия, доколкото те са най-уязвими от въздействията на кризи. Подкрепя се и ефект на допълване и съвместяване на ресурсите с националните оперативни програми.

Приоритетни за България са изготвянето на цялостно предпроектно проучване за поречието на река Дунав, което да идентифицира и обоснове изграждането на нови или разширяването на съществуващи мостови съоръжения, състоянието и потенциала на речните пристанища. С изготвянето му ще се идентифицират най-подходящите места и ще се даде приоритет на конкретните точки на бъдещите транспортни съоръжения, които да осигурят солидна основа за привличане на стратегически инвеститори и финансиране от различни европейски и национални източници. Ключов е и проектът за изграждане на веломаршрут по поречието на Дунав, който ще свърже всички населени места в пограничния район на Северна България.