Заводът на "Нова Бразилия" в Костинброд запечата своята 500 млн. опаковка
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Септември 2020 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заводът на "Нова Бразилия" в Костинброд запечата своята 500 млн. опаковка

Jacobs Douwe Egberts (JDE), един от лидерите в производството на кафе в света, организира днес събитие в завода си в Костинброд. В него бяха представени данните от първия социално-икономически анализ за приноса на компания към българската икономика за последните 5 години, инвестициите в страната и значимостта на българския завод, който произвежда продукция за 10 пазара.

 

 

„Тук съм, за да честваме заедно две неща - 25-годишнината на костинбродския завод и почти 30-годишнината на „Нова Бразилия" - две изключително важни за нас неща."

Това коментира Крис Брайтън, вицепрезидент на JDE. „Peet's Coffee произвежда кафе от най-висока класа в премиум сегмента в САЩ, допълни той. Днес ние присъстваме в над 100 страни по света и сме марката на второ място като производител на чай и кафе.", коментира още Крис Брайтън.

 


„Откакто JDE е в България, отбелязваме над 100 процента растеж. А когато България се присъедини към ЕС през 2007 година, това отвори вратите на цяла поредица от нови пазари. Ежегодно разрастваме своите пазари и присъстваме в Румъния, Гърция, Турция, Унгария, Украйна и Германия.", коментира още Крис Брайтън.

 

 

„В момента производството на завода в Костинброд достига годишно до около 10 милиона домакинства в Централна и Източна Европа.", обясни Николай Стефанов, генерален мениджър на JDE за Централна и Южна Европа.

 

 

„Чрез разходите, които извършва компанията в България, за своите подизпълнители, доставчици, през разходите, които правят домакинствата, които получават доход от компанията, ние оценяваме, че се създава допълнителна заетост приблизително около 140 работни места, колкото са и работещите в завода в Костинброд.", сподели в своя презентация Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика. „Само за последните пет години над 5.1 милиона нови инвестиции в JDE България, извън, разбира се, създаването на самата фабрика.", коментира още Богданов.