10 години от смъртта на художника Иван Кирков
Секция: КУЛТУРА
18 Септември 2020 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
10 години от смъртта на художника Иван Кирков

Иван Кирков - художникът, взривил статуквото през 60-те години, в предаването „Умно село" по Bulgaria ON AIR

Споменът за артиста ще се излъчи на 20 септември

/КРОСС/ На 19 септември се навършват 10 години от смъртта на художника, чиито творби не веднъж са се превръщали в повод за разгорещена дискусия - живописецът Иван Кирков. Авторите на емблематичната документална поредица „Умно село" успяват да нарисуват изпълнения с цветове портрет на тази ярка личност, която до края на своя жизнен път намира светлина там, където друг едва ли би могъл.

В памет на ироника Кирков на 20 септември, от 19:30 часа, в ефира на Bulgaria ON AIR ще се излъчи епизод на поредицата с артиста в главната роля. В него зрителите ще открият художника в родния му град - Асеновград. Камерата запечатва как въпреки напредналата си възраст, живописецът не спира да рисува на малката си масичка в най-миниатюрната гарсониера на света, под звуците на обичаната от него джаз музика.

В новия епизод от поредицата зрителите ще открият и актрисата Надя Тодорова - мама Нада, любима приятелка на Иван и съседка от балкона на насрещния панелен блок.

„И е хубаво, и е тъжно, че няма как да бъде повторен този филм. Той е уникален и може да съществува единствено с тези персонажи", споделят авторите на "Умно село".

Новият епизод от поредицата, запечатващ спомена за артиста Иван Кирков - гледайте тази неделя, 20 септември, точно в 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.