Бетонджиите на Иракли отново са на ход
Секция: Туризъм
22 Септември 2020 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бетонджиите на Иракли отново са на ход Институциите за пореден път си затварят очите пред очевадните факти


/КРОСС/ „Промъкването" между параграфите и алинеите на Закона, за да се задоволят нечии инвеститорски интереси, се оказва доста практикуван спорт у нас, съобщава banker.bg.

Поредна илюстрация на това е сигналът за изграждане на нов къмпинг в защитената зона Иракли.Той е подаден е от гражданската организация "Зелени закони", но се „удави" в административна бумащина.

Екозащитниците алармират, че комерсиалният туризъм продължава да завзема територия в уж защитената местност, независимо от факта, че бреговата ивица тук получи статут на "плаж за природосъобразен туризъм" - той не успява да спре пълзящата урбанизация в района.

На книга този район попада в две защитени зони от Натура 2000 и граничи със защитената местност Иракли. Това обаче не е попречило през това лято тук да изникне поредният нов къмпинг. Природозащитниците съобщават, че той вече трупа биография под името „Wild camping Irakli".

 

 

И това се случва въпреки факта, че в началото на годината Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас е отказала да съгласува проекта за изграждането на къмпинги в района, тъй като и до ден днешен липсва действащ общ устройствен план на Община Несебър ( бел.ред виж факсимилетата).

Възмутени от случващото се тук, хората от "Зелени закони" са сигнализирали всички компетентни институции, но странно защо нито една от тях не е открила нарушение...

Така например въпреки, че Дирекцията за национален строителен контрол подробно е описала изградените огради, инфраструктура, безразборно разположени палатки из имота и караваната за храна и алкохол, все пак е стигнала до извода, че нищо от това не представлява строителство и не е нарушение.

От Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Бургас пък не се намесват защото са се позовали на липсата на заповед за обявяване на защитената зона Емине-Иракли, която е част от мрежата Натура 2000. Това само по себе си

е повече от абсурдно,

тъй като на практика става въпрос за неизпълнено задължение на Министерството на околната среда и водите, което е неин принципал. Така инстанцията , отговаряща за природата у нас е обявила, че при това положение за поставянето на преместваеми обекти на терена в инак защитената зона... няма ограничения.

Всичко било наред и според представителя на Община Несебър. Тя пък от години се изявява като радетел за урбанизирането на зоната, и нейната цел са единствено повечето приходи от туризъм. А нейните представители май не ги е много много еня за заличаването на природата.

 

           

 

Природозащитниците определят действията на "предприемчивите българи" в този район, като поредното завземане на част от зоната Иракли, след като бившият пионерски лагер вече беше заменен от луксозен хотелски комплекс, с високи огради, през които граждани не могат да преминават и който огрява нощем целия залив на километри със силната си светлина. Друг търговски обект в района е разположен директно върху дюна. Обектът е част от концесията на плаж Вая и очевидно се толерира от държавата, която не е предприела действия срещу него, казват от „Зелени закони".

Сагата „Иракли"

не е нова за в. „Банкеръ". Още през 2015 г. в публикацията си „Строителите в Иракли са с развързани ръце" посочихме един от главните виновници за случващото се тук - несменяемият от 2008 до 2015 г. директор на "Национална служба за защита на природата" Михаил Михайлов. Той беше освободен от длъжността си, след като по това време депутати от Реформаторския блок поискаха оставката му и го наредиха в списъка на длъжностните лица - основни виновници за незаконното застрояване на Черноморието. Дотогава през дирекцията, ръководена от Михайлов, минаваха всички разрешителни за строежи по Черноморието и точно нейните служители (едва ли без умисъл) драматично бавеха промените в устройствените планове,а това на практика позволи безразборното (и безобразно) строителство по крайбрежието.

Показателна илюстрация за характера на тези проблеми беше именно заплетения казус със строежите в Иракли (именно поради затлачените процедури за защитени територии).

Въпреки, че две години по-рано районната дирекция за национален и строителен контрол в Бургас спря с няколко заповеди градежите на фирма "Енемона 2000" ЕООД, собственост на Добрин Иванов в местността Кладери (известна в миналото като "Тихият залив"), всички те бяха атакувани в съда и той ги отмени. На практика бургаският административен съд

даде „зелена светлина" на бетонирането на Иракли.

Така бяха развързани ръцете на инвеститорите - Иванов и съпругата му Лариса Иванова, и на двете им фирми "Емона 2000" и "ДАРС инвест". Така в местността Кладери започна реализацията на проекта им за изграждане на ваканционно селище. Строителството трябваше да се разгърне върху три имота с обща площ на терените 26 091 кв. метра. Ваканционеният комплекс беше вдигнат на мястото на съществуваща почивна база, бивш пионерски лагер на "Галатея 2000" и почивна станция на "Горстрой Бургас". Той се състои от 31 еднофамилни къщи (върху трите имота), резиденция от осем стаи и шест апартамента, три магазина с три апартамента над тях, басейни, плажни барове и т.н. с капацитет за 180 души.

Същите инвеститори още тогава обявиха, че се канят да строят и в други пет имота в местността "Кладери". И тези терени попадат в две от зоните по "Натура 2000" - Емине и Емине-Иракли, а общата площ на парцелите е 85 403 кв. метра. Предвидената за застрояване площ беше до 16 дка, на които ще бъдат разположени 98 еднофамилни сгради на по два етажа.

"Емона 2000" е еднолична собственост на Добрин Иванов Иванов. Фирмата притежава 20% собственост в "Иракли" АД. В него влизат съпругата на скандалния бизнесмен Николай Банев - Евгения, бившият сикаджия (близък до разстреляния на остров Аруба бос на бившата групировка - Поли Пантев), Славян Теофилов - съдружник на бившия депутат Емил Димитров, най-богатият българин Цоло Вутов и Стоян Захариев - шефът на офшорната фирма "Суис Пропъртис", която също искаше да застрои терени по брега около Иракли, но беше спряна окончателно от Върховния административен съд в средата на 2012 година.

Според списъка на акционерите в борда на директорите на "Иракли" АД от 2011-а влизат "Голф Хотели", собственост на Баневи (20%), "Суис Пропъртис" (20%) и "ИВС" на Цоло Вутов.

Славян Теофилов, като физическо лице с 20 на сто от капитала на дружеството, в периода 2003-2006-а е собственик на фирмата "Дарс Инвест" и купува няколко имота в Иракли, които впоследствие разделя и обединява. От тях е получен и въпросният терен със строежа на самия плаж. Единият от имотите е продаден от частно лице - на майката на Славян Теофилов. После тя го препродава на фирмата "Дарс Инвест".

Друг имот "Дарс Инвест" купува от фирмата "Аква Парк". Тя пък пък придобива терена от община Несебър през 2003-а чрез замяна на два апартамента и два офиса на обща сума 83 880 лева. През 2009 -а "Дарс Инвест" заедно с имотите си е препродадена на акционерното дружество "Фрам Билд", което е собственост на съпругата и децата на Добрин Иванов. Съседни терени в непосредствена близост до плажа също са придобити от частни лица, свързани със собственика на "Емона 2000".

Така, че за природозащитниците остава единствено да сезират институциите, а те да констатират , че тук .....нищо незаконно не се случва..