Ричард Алибегов: Правителството запази близо 70% от ресторантьорския бранш от фалит
Секция: ИКОНОМИКА
23 Септември 2020 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ричард Алибегов: Правителството запази близо 70% от ресторантьорския бранш от фалит

/КРОСС/ Правителството ще продължи да подпомага сектора на ресторантьорите, който пострада по време на COVID-кризата. От КТ "Подкрепа" се появиха обвинения, че мярката с намаленото ДДС не е подействала по начина, по който е било обещано това да стане пред премиера и правителството.

Председателят на Съюза на заведенията Ричард Алибегов обясни в "Денят започва", че секторът за пореден път е нападнат без основание. Той припомни, че по тяхно настояване е бил увеличен минималният осигурителен доход на 800 лева. Това са 190 лева повече от минималната работна заплата за страната като това е станало веднага с вдигането на ДДС.

Ефектът от намаляването на ДДС е поразителен, обясни Алибегов. Бързата реакция на правителството и в частност на премиера е успяла да запази близо 70% от бранша от фалит.

Сега има желание да бъде намален данъкът за доставка по домовете. Започнали са разговорите по темата.

Алибегов обясни, че браншовите организации искат изсветляване на сектора. През последните два месеца се работи тясно с Националната агенция по приходите, с Инспекция по труда, с Министерство на труда и социалната политика.

"Имаме желание. Срещаме подкрепа от институциите и мисля, че нещата ще се получат. Все пак във всеки един икономически отрасъл има сив сектор просто ние сега се заехме да борим нашия."

Алибегов обясни, че от сектора биха искали тази антикризисна мярка да остане, но за целта бизнесът трябва да докаже, че заслужава тази мярка. За момента не се водят разговори за удължаването й, защото е прекалено рано.

Цените не са намалени. Алибегов каза, че още в самото начало са обяснили, че намаляването на ДДС е икономическа помощ за самия бизнес. Целта е била да се запази бизнесът, за да няма освобождаване на служители. Следващата мярка е била за служителите. Първо са вдигнати заплатите, след това е получена помощ от държавата, а намаленото ДДС помага на собствениците да оцелеят.

"Ние запазваме нашите служители въпреки 45% спад на оборота на заведения. Ние продължаваме да поддържаме, в по-голямата си част, персоналът от 2019 г."