Армения транспортира кюрдски бойци от ПКК и YPG на окупираните територии на Азербайджан
Секция: Анализи
24 Септември 2020 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Армения транспортира кюрдски бойци от ПКК и YPG на окупираните територии на Азербайджан

/КРОСС/ След преселването на арменци, живеещи в Ливан, на окупираните от Република Армения територии на Република Азербайджан, ръководството на Армения активно разполага там и "силите със специално назначение" на терористична организация Кюрдска работническа партия. За това съобщава азербайджанския уебсайт www.haqqin.az.

Руския сайт Газета.ру посочва, че доскоро активността на Ереван в близкоизточно направление често се обуславя от материалните интереси на управляващия елит. Ярък пример за това е отписването на бюджетни средства чрез доставка на остарели оръжия за Армения от Йордания посредством оръжейния търговец Давид Галстян, който е близък с Никол Пашинян и участва в множество незаконни сделки в Близкия Изток, за което съобщават руските и арменските медии. А сега в Ереван на почти правителствено експертно ниво говорят за „завръщането на Армения в Близкия Изток".

В същото време, очевидно е, че активирането на външната политика на Армения в близкоизочното направление е пряко свързано с турския фактор.

В това отношение е интересна скорошната публикация на египетския уебсайт www.cairo24.com. Освен всичко друго, авторът на статията заявява, че след неотдавнашните сблъсъци на арменско-азербайджанската граница процесът на привличане в редиците на арменските въоръжени сили на кюрдски бойци от Работническа партия на Кюрдистан (ПКК), считани за терористични в много държави по света, е влязъл в активна фаза.

В отговор на военната подкрепа на Азербайджан от Турция, Армения започна сътрудничество с кюрдската терористична организация ПКК и след юлските сблъсъци в Товуз започва да транспортира бойци от ПКК в Карабах.

Както пише изданието, след юлските сблъсъци между Армения и Азербайджан се засили операцията за интегриране на бойци от ПКК в арменската армия. Група бойци и командири на ПКК са били прехвърлени в Армения през Ирак и Сирия.

Първата група бойци от ПКК, доведена в Армения, се състои от 25 души. Те напускат Турция и пътуват в Ирак, където тренират в лагера на ПКК в планината Кандил.

Съобщава се, че групата е специализирана във военна подготовка и диверсионни операции. Първоначално групата е закарана в иранския град Урмия през юли, където прекарва няколко дни в щаба на батальона „Хамза" на силите със специално назначение „Ал-Кудс" на корпуса на Гвардейците на ислямската революция (седалище в района на Колх) и след това се премества в Армения.

Първата се състои от 250 бойци от сирийския клон на ПКК - YPG. Групата е разположена в района Камишли в Северна Сирия. С преминаването на тази група през Ирак и прехвърлянето й в Иран се извършва от лоялната към Техеран група "Бадр". Според плана на първия етап и в началото на септември 165 члена на групата са проникнали в Иран през граничен пункт в иранската провинция Илам и са се установили в град Мехран. На следващия ден групата отлетя за Урмия, където се подготвя да се премести в Армения през следващите дни.

В момента има още две групи на ПКК в Иран и Сирия, които очакват прехода към територията на Армения.
Според съобщението групата е специализирана в провеждането на настъпателни операции, което свидетелства за това, че арменската армия се готви да атакува позициите на азербайджанската армия, използвайки диверсионно-терористични методи.

Втората група от 25 души се намира южно от Ербил, в базата на ПКК Махмур. Групата се състои от бойци с опит в партизанската война. През август тази година групата е закарана с два автобуса до щаба на иракския клон на Хизбула - Харакат ал Нуджаба - в района на Садр Сити в Багдад.

В началото на септември групата е доставена в Иран през провинция Илам, след което 17 членове на групата са изпратени в Керманшах. Останалите 8 остават в Илам. Няколко дни по-късно група от 17 души е отведена от Керманшах в Урмия, за да премине в Армения. Осем бойци от ПКК се насочват към Техеран и оттам отлетяват за Ереван. Бойците от ПКК при преминаване от Ирак към Иран използват иранските села Мандазия, Първизхан и Ханаджини като транзитни пунктове.

Кюрдските бойци се присъединяват към редовете на арменската армия. Също така се съобщава, че в замяна на използването на бойци от ПКК в операции срещу Азербайджан, арменската страна се съгласи да предостави на терористичната организация ракетни комплекси, произведени от Русия, за борба с турските безпилотни самолети. Доставката на тези ракетни комплекси се координира от командира на ПКК в Кандил Джемил Байък и се очаква, че ракетите скоро бъдат доставени в Кандил.
Като цяло групите от бойци, които са се борили в Сирия дълги години, сега ще представляват заплаха за целия макрорегион, готови да участват във всякакви конфликти срещу пари.


***Кюрдската организация ПКК е обявена в ЕС за терористична.