Държавният глава: Тревожно ниският нальот на летците застрашава безопасността на полетите
Секция: ПОЛИТИКА
24 Септември 2020 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавният глава: Тревожно ниският нальот на летците застрашава безопасността на полетите

/КРОСС/ Очаквам енергични действия, за да бъде решен проблемът с тревожно ниския нальот на летците на МиГ-29, който тази година е най-нисък от много години насам, а това застрашава и безопасността на полетите, и сигурността на страната. Това заяви президентът Румен Радев в авиобаза „Граф Игнатиево", където присъства на деня за високопоставени гости на международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020".

Като предизвикателства пред българските Военновъздушни сили и Министерството на отбраната президентът Радев определи осигуряването на всички необходими условия, за да може новият боен самолет F-16, за който България вече е платила авансово, да се приеме, въведе в експлоатация и да носи бойно дежурство.

По думите на държавния глава до застъпване на бойно дежурство по охрана на въздушното пространство с новите самолети ни делят още дълги години и трябва да се направи необходимото, за да може българското небе да продължи да се охранява от български летци с български самолети. "Нашите момчета, които летят и поддържат наличната техника, са герои, но ние не можем до безкрай да разчитаме на техния героизъм, себеотрицание и отдаденост", посочи Румен Радев.

„Трябва да получим още осем самолета, трябва да се разгърне цялата тази инфраструктура, наземно оборудване, обучение, начална експлоатация тук и едва тогава ще може да носим пълноценно бойно дежурство с новите изтребители", коментира още държавният глава. Това според президента ще се случи не по-рано от 2025-2026 г. и то без да става дума за окомплектоването на цяла ескадрила.

В отговор на въпрос държавният глава посочи, че е нужна цялостна модернизация на инфраструктурата, предоставяне и усвояване на цялото наземно оборудване, придобиване на въоръжение, подготовка на състава и най-вече дълбока трансформация на системата за поддръжка и логистично осигуряване. Румен Радев припомни, че е разговарял с ръководството на Министерството на отбраната, на Щаба на отбраната и на командването на ВВС относно сформирането на офис F-16 към Министерството на отбраната за минимизиране на риска за тази програма.

Президентът подчерта, че международното учение е ценно, защото съвременните въздушни операции са изключително сложни и развитието на наука, тактики, техники и процедури за тяхното водене изискват колосални ресурси, с които България не разполага. По думите на Румен Радев учението ще допринесе и за това нашите летци и авиационни специалисти да придобият умения и знания на високо ниво. Държавният глава поздрави представителите на страните-участнички за високия професионализъм и способности да работят и да изпълняват съвместни задачи в сложна обстановка.

Международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка - 2020" се провежда от 14 до 25 септември 2020 г. във въздушното пространство на България. В съвместните полети са включени 11 типа авиационна техника от Военновъздушните сили на България, Гърция, Канада, Румъния и САЩ, които оперират от 7 различни военни летища. В действията са включени и три типа зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската армия.