80 години от връщането на Южна Добруджа
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Септември 2020 08:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
80 години от връщането на Южна Добруджа

/КРОСС/ Президентът Румен Радев ще посети Добрич, където ще участва в тържествата по случай Деня на Добрич и отбелязването на 80-ата годишнина от подписването на Крайовската спогодба и възвръщането на Южна Добруджа към България. В 20.30 часа на площад „Свобода" държавният глава ще приеме почетния строй и ще отправи приветствие към жителите и гостите на града.

Датата 25 септември официално е приета за празничен ден на Добрич през 1990 година, когато с Указ на президента се връща и старото име на града. Отбелязването на връщането на Южна Добруджа към България ще започне с общоградско преклонение на Военните гробища, където ще се извърши панихида за загиналите за свободата на Добруджа.

Същевременно също в Добрич ще започне националната кампания "Бъди войник" на министерството на отбраната с участието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Събитието съвпада с официалното отбелязване на 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България и влизането на българската войска в Добруджанския град.

Жителите и гостите на града ще могат да разгледат от 15.00 часа на площад "Свобода" образци въоръжение и техника. От 16.15 часа ще започне шествие по пешеходната част на бул. "25-ти септември". От 17.00 часа министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на освещаване на плоча с имената на войниците и офицерите - добруджанци, загинали във Втората световна война. Празникът включва концерт от 18.00 часа в градския парк "Свети Георги", а от 20.00 часа ще има тържествена проверка-заря.