Колко време може да се запази коронавируса в аерозолни капки
Секция: Здраве
26 Септември 2020 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колко време може да се запази коронавируса в аерозолни капки

/КРОСС/ Колко време може да се запази коронавируса в аерозолни капки? На този въпрос се опитват да отговорят учените по света: колко дълго коронавирусът може да оцелее в малките аерозолни частици, които издишваме? В лаборатория с висока степен на сигурност близо до Бристол учените може да са на седмици от отговора на този въпрос, пише британският вестник The Guardian

В понеделник те ще започнат да изстрелват малки капчици жив Sars-CoV-2 и да ги задържат във въздуха между два електрически пръстена, за да проверят колко дълго вирусът остава заразен при различни условия на околната среда.

„Това е много важен въпрос", каза проф. Денис Дуорли, експерт по механика на флуидите от Imperial College London, който не участва в изследването. „Сега има огромен интерес към това какво би могло да предприеме, за да се намали рискът от инфекция в затворени помещения, по отношение на подобрена естествена вентилация, или системи за прочистване на въздуха, или ултравиолетово осветление - но всичко зависи от знанието колко жизнеспособен вирус остава във въздуха. "

Досега се предполагаше, че Covid-19 се предава предимно в дихателни капчици, произведени, когато заразен човек кашля, киха, пее, говори или диша. Те бързо падат на земята, осигурявайки логиката за правилото за 2 метра.

И все пак сред експертите има нарастващ консенсус, че вирусът може да се задържи в по-малки капчици, наречени аерозоли, които могат да се пренасят на по-големи разстояния във въздушни потоци и да се натрупват в лошо проветриви пространства. Това подозрение до голяма степен се основава на огнища в ресторанти и хорове, където хората са се заразили с вируса, въпреки че са на известно разстояние от заразения човек.

Генетичен материал от вируса е открит и във въздушни проби от лошо проветриви помещения, като болнични тоалетни - но все още никой не е идентифицирал жив инфекциозен вирус във въздушни проби, каза проф. Джонатан Рийд от Университета в Бристол, който ръководи новите изследвания. „Знаем, че когато бактериите или вирусите станат във въздуха в дихателни капчици, те много бързо изсъхват и могат да загубят жизнеспособност, така че това е важна стъпка, която трябва да се разбере, когато се оценява ролята на въздушното предаване в Covid-19."