Европейска нощ на учените 2020 стартира със свежи конкурси за деца и младежи
Секция: Наука
16 Октомври 2020 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейска нощ на учените 2020 стартира със свежи конкурси за деца  и младежи

/КРОСС/ Стотици български учени ще се включат за поредна година в инициативата Европейска нощ на учените 2020 г., чиято кулминация ще се състои на 27 ноември от 15 часа до 21 часа в над 25 населени места в България, сред които София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в населените места на община Долна Митрополия, на борда на научноизследователския кораб „Академик", в Родопската теснолинейка).

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е FRESHER (по-свежо) - абревиатура от английски език и означава Find Research Everywhere, SHare and expERience. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри" на програма "Хоризонт 2020". Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за растителното здраве, обявена от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.

Тази година в БГ Нощта по проекта участват 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития - както в самата Нощ, така и в продължение на няколко месеца, за да убеди нагледно и атрактивно, че наука има навсякъде около нас и че за всеки има начин да се докосне до нея. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места, в университети, музей, лаборатории и други образователни институции.

Започваме кампанията със старта на нашите традиционни конкурси за деца и младежи с вдъхновение и въображение. „Фантастични растения (и как да ги открием)" е конкурс за рисунки от деца и младежи с увреден слух на необичайно растение или дърво. „Песенни листа" е конкурс за незрящи и с намалено зрение деца и младежи за създаване на аудио запис на звуци от природата. В предизвикателството „Силна нежност" момичета и млади жени могат да участват с написване на есе, в което да разкажат как виждат себе си в науката. „Корени на вдъхновението" е конкурс за всеки ученик, който иска да разкаже в есе за учител по природоматематически дисциплини, който я/го вдъхновява. В „Казана дума" ще събираме крилати мисли и вдъхновяващи послания от света на науката за създаване на нов набор късметчета, които съпровождат всяка ароматна чаша кафе в заведенията. Сред забавните и поучителни инициативи тази година е и „Един ден в живота на академика"- вълнуващо приключение, в което ученици ще могат да наблюдават как протича един ден на някои от най-старшите учени в България. Всички конкурси ще бъдат отворени за подаване на материали на 26 октомври 2020 г.