Без сватби и кръщенета в Благоевград
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2020 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Без сватби и кръщенета в Благоевград

/КРОСС/Само за ден новите случаи на коронавирус в областта са 91
В една от най-засегнатите области от коронавируса - Благоевград, въвеждат допълнителни мерки срещу разпространението на заразата. Забраняват се семейните събирания на закрито, сватбите и кръщенетата, а контролът ще бъде затегнат. Само за ден новите случаи на коронавирус в областта са 91.

Болницата в Гоце Делчев работи в извънреден режим от седмици насам. Лекари, сестри и санитари са преуморени, а болните не спират да прииждат.

„Отделението е пълно, работим с пълна пара, една сестра прави между 80 и 90 манипулации на смяна, което не знам дали е редно да се прави", каза д-р Костадин Итев, началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ Иван Скендеров.

За да няма върнати пациенти, от здравното министерство спешно осигуриха 10 допълнителни легла за болните в Гоце Делчев. Това обаче е абсолютният максимум и от болницата с тревога очакват момента, в който вече няма да могат да приемат никого.

„Като стигнем до този момент, ще ги пренасочваме към Разлог и вече Благоевград”, поясни : д-р Петър Филибев, директор на МБАЛ "Иван Скендеров" - Гоце Делчев.

Проблемът с недостига на специалисти в интензивните отделения остава сериозен в целия регион.

„Не е достатъчно само с един специалист да работят инфекциозните отделения, да не говорим за Сандански и Разлог, които нямат такива”, каза д-р Весела Мончева от РЗИ Благоевград.

Кризисният щаб в Благоевград прецени, че крайни мерки засега не са необходими. Кметът Румен Томов обясни големия брой заразени в областта с многото тестове. И настоя препоръката на здравния министър да не се пътува до Благоевградско,  да не се спазва.

„Какво означава да не се идва в Благоевград, ние да не смее някоя зона с особено внимание в държавата. Това не го приемам! Мисля, че е крайно неуместно да се правят такива изявления от такива високопоставени хора”, каза кметът на града Румен Томов