"Златна лира" за проф. Нико Исаков
Секция: КУЛТУРА
17 Октомври 2020 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Златна лира" за проф. Нико Исаков

/КРОСС/ Баритонът Нико Исаков ще получи най-високото отличие на съюза на Музикалните и танцовите дейци "Златна лира".

Наградата ще му бъде връчена в Софийската опера след спектакъла на "Мадам Бътерфлай". Над 30-годишната певческа кариера на Нико Исаков е свързана именно със сцената на първия ни оперен театър.

Отличава се с вроден аристократизъм, толкова нужен за оперните благородници, в които се превъплъщава. Нико Исаков е от артистите, които вграждат живото си изкуство, в реномето на националния ни оперен театър. Присъствието му на сцената никога не е оставало незабелязано. А професионалната му философия много ясно обяснява защо печели с лекота любовта на публиката.

"Аз възприемам тази награда, която ми дават, за която съм изключително благодарен, защото все пак това е признание за повече от 30 години труд като награда за всеки един спектакъл, като награда за репетициите хиляди, които съм правил, за заглавията, това е моята награда, тогава тя е истинска, тогава тя има смисъл".

Партнирал е на всички български златни оперни гласове като Гена Димитрова, Николай Гяуров, Никола Гюзелев. Дълги години е любим партньор на Анна Томова Синтова.

"Когато човек зима нотите на нова роля, той не чака да дойдат специални случаи, за да я изпее, не чака награди след тридесет и колко години да му дадат "Златна лира". Той сяда и почва да учи, почва да работи. Можеш да се изложиш на най-малката и лесна роля и то така да се изложиш, че да те говорят много по-дълго за нея, отколкото за качествената роля, която си направил преди това или след това."

Днес професор Исаков учи на пеене и на морал новото поколение български оперни певци. Нарича своите студенти златни зрънца. И им дава цялата грижа, на която е способен като декан на Вокалния факултет в Националната музикална академия.

Смята, че работата му в академията е поредния шанс, който живота му дава в замяна на дългите години честност в изкуството.