Изложба "Запази надежда" в Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър
Секция: КУЛТУРА
18 Октомври 2020 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба "Запази надежда" в Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър

/КРОСС/ На 19 октомври от 10:00 ч., в Градската градина пред Народния театър, болница „Надежда", със съдействието на Столична община, открива фотоизложба на тема „Запази надежда". Изложбата е част от едноименната мащабна кампания на лечебното заведение, посветена на борбата с рака на гърдата и съхраняването на репродуктивните възможности на младите жени, сблъскали се с диагнозата.
Автор на снимките е известният моден фотограф Диляна Флорентин, която за втора поредна година подава ръка с работата си на кампанията на болница „Надежда" за превенцията и лечението на това заболяване.

Във фотосесията тази година участваха изтъкнати лекари от МБАЛ „Надежда", които работят в различни медицински направления, ангажирани с грижата за жените с рак на гърдата и съхраняване на фертилитета. Сред тях са проф. д-р Константа Тимчева - онколог, д-р Георги Стаменов- специалист по репродуктивна медицина, д-р Деян Атанасов - хирург, д-р Настя Ненова - Балаценко- специалист по образна диагностика, Стефка Николова - ембриолог.
В кампанията с лицата си и своите лични истории се включиха и пет смели жени, преминали през лечение на рак на гърдата и съхранили яйцеклетки - надежда за деня след болестта - Виржиния Сърнова, Теодора Тодорова, Валентина Йорданова, Анета Тодорова и Иванка Стефанова. Специално участие със снимки и послание взе и Нана Гладуиш, основателят на фондация „Една от 8".

На откриването ще присъстват момичетата, които застанаха зад „Запази надежда", специалисти от болницата, пряко ангажирани с диагностиката и лечението на рака на гърдата, както и посланици на миналогодишната инициатива свързана с превенцията на заболяването.
Изложбата има за цел да предаде по нестандартен и въздействаш начин послание за важността на превенцията на заболяването. Диагностициран навреме, ракът на гърдата е лечим. В случай на предстояща химио- или лъчетерапия е важно младите жени в репродуктивна възраст да проучат възможността за съхраняване на яйцеклетки или ембриони. За съжаление, често лечението, през което се налага да преминат в битката с онкологичното заболяване, застрашава репродуктивната им способност. Малко са жените, които знаят това, когато се сблъскват със страшната диагноза. Малко са лекарите, които насочват тези млади жени към специалисти по репродуктивно здраве, за да се проведе спешно процедура по замразяване на яйцеклетки или ембриони преди да започне лечението.

В рамките на кампанията „Запази надежда" през м. октомври и ноември в болница „Надежда" ще бъдат проведени 200 безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата (ехомамографии) за жени до 40 г. , както и оценка на яйчников резерв (100 безплатни пакета) за жени до 39 г.